Ga naar Content
IJmond

Protest werkomstandigheden Tata Steel: "Tijd dat ze verantwoordelijkheid nemen"

30 januari 2022, 21.02 uur · Aangepast 31 januari 2022, 08.03 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto:

Zondag heeft solidariteitsgroep Vloerwerk bij het door Tata Steel gesponsorde schaaktoernooi in Wijk aan Zee gedemonstreerd. De groep spreekt zich uit tegen de slechte werkomstandigheden en de angstcultuur die binnen het bedrijf zou heersen. Het hoofddoel is gerechtigheid voor Daniël Sanchez die bij een bedrijfsongeval zijn pees afgescheurde. “Daniël heeft zes maanden niet kunnen werken door een onveilige situatie bij Tata Steel, wij eisen compensatie, volledige doorbetaling” aldus activist Sjerp van Wouden.

Protest tegen slechte werkzaamheden Tata Steel - NH Nieuws

Vloerwerk is een solidariteitsnetwerk waar iedereen zich bij kan aansluiten, samen organiseren zij dan campagnes voor jouw doel. Bij Daniël gaat het erom dat Tata Steel zijn verantwoordelijkheid neemt bij een bedrijfsongeval, zes maanden geleden. “Ik kreeg een te zware plaat aangereikt toen ik op een steiger stond, deze kon ik niet loslaten omdat er mensen onder mij stonden, hierdoor scheurde mijn pees” aldus een boze Daniël.

Zelf betalen voor ziekteverlof

Sanchez zegt dat de zes maanden dat hij niet kon werken voor zijn eigen rekening waren. Sanchez: "Ze hebben me erg onder druk gezet om weer te komen werken, terwijl de arts zei dat dit komende zes maanden niet zou kunnen. Ze wilden niet dat de arbeidsinspectie actie zou ondernemen, omdat dit meer problemen voor iedereen zou veroorzaken."

Sanchez werkte als ZZP'er bij Mabeco, een bedrijf dat werkt voor Tata Steel. Wekelijks werkte hij elke dag van zeven tot half drie in de fabriek, maar via het ZZP-contract heeft hij weinig rechten. Vloerwerk noemt het een "zeer duidelijke strategie om de rechten van de werknemers te ondermijnen en geen verantwoordelijkheid te nemen voor slechte praktijken op het gebied van de veiligheid."

Traag proces

Sinds oktober probeert Vloerwerk Tata Steel zover te krijgen om Sanchez te compenseren. Sanchez zelf heeft een advocaat in de arm genomen, maar het schiet niet op. Er zijn al meerdere brieven gestuurd, maar dat leverde niks op. "Daarom doen we nu deze protesten en zoek ik het nieuws op."

"Het klinkt dramatisch, maar Tata laat ze zich kapotwerken en daarna vallen"

Marja Du Bois, Vloerwerk-activist

Vloerwerk-activist Marja du Bois is zondag bij het protest. Du Bois: "Het zijn veelal arbeidsmigranten die daar werken, een hele makkelijke doelgroep. De mensen spreken de taal niet en kennen hun rechten niet. Het klinkt dramatisch, maar Tata laat ze zich kapotwerken en daarna vallen."

Volgens Du Bois is Sanchez' ongeluk niet de enige in zijn soort, maar andere verhalen zijn lastig te krijgen vanwege de angstcultuur: "Mensen zijn heel bang om hun mond open te trekken, ze vrezen hun baan kwijt te raken. Er zijn veel ongelukken die daar gebeuren, maar het blijft binnen de kanalen van Tata."

Reactie Tata Steel

In een reactie stelt Tata het heel vervelend te vinden dat Sanchez tijdens zijn werk voor de firma Mabeco op hun terrein letsel heeft opgelopen.

Tata Steel meent dat medewerkers zich bij het bedrijf open kunnen uitspreken, ook op het gebied van veiligheid. "Dat wordt ook gestimuleerd, omdat je alleen door open te zijn hierover de veiligheidsprestaties kunt verbeteren". Tata Steel evalueert ook alle incidenten waar personen bij betrokken zijn en deelt die met zowel managers als medewerkers, om ervoor te zorgen dat iedereen er lessen uit kan trekken.

Volgens Tata speelt deze zaak tussen Mabeco en hun werknemer en zijn deze partijen daar ook over in gesprek.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]