Ga naar Content

Wybren van Haga doet met eigen partij mee aan Haarlemse gemeenteraadsverkiezingen

Wybren van Haga gaat met zijn partij Belang van Nederland (BVNL), meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in Haarlem. Met zestien kandidaten - zelf is Van Haga lijstduwer - gaat de partij op jacht naar zetels. "BVNL heeft een kleine 100 leden in Haarlem, we hebben aan hen gevraagd wie zich kandidaat wilden stellen en uit die reacties hebben we 16 mensen geselecteerd", aldus Van Haga.

Foto:

Van Haga maakte het nieuws over de deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen zelf bekend op twitter.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Van Haga omschrijft de leden van BVNL Haarlem als 'mensen die moeilijk te categoriseren zijn, maar die hun individuele vrijheid terugwillen'. "Het zijn niet alleen mensen die tegen de coronamaatregelen zijn, maar mensen die klassiek liberaal zijn, cultureel conservatief en economisch rechts", aldus de politicus.

Wybren zelf staat ook op de lijst, op de laatste plek, als lijstduwer. Op de vraag wat hij zou doen wanneer hij met voorkeursstemmen alsnog in de raad wordt gekozen, zegt Van Haga dat hij ‘hard zou moeten nadenken’ of hij de landelijke politiek zou verruilen voor de gemeente politiek. “Haarlem is een prachtige stad en hier krijg je meer voor elkaar dan in Den Haag.”

Bekende in Haarlem

Van Haga maakte al eerder deel uit van de Haarlemse gemeenteraad: van 2010 tot 2017 zat hij namens de VVD in de raad. Na zeven jaar verruilt hij de Haarlemse politiek voor de landelijke politiek. "Ik ben niet op goede voet vertrokken", zegt Van Haga.

In 2019 wordt de Haarlemmer door de landelijke VVD uit de fractie gezet nadat in opspraak was geraakt omdat hij zonder vergunning bouwwerkzaamheden zou hebben laten verrichten in een van zijn monumentale panden. Hij gaat verder als eenmanspartij en voegt zich later bij Forum voor Democratie. In mei vorig jaar verlaat Van Haga FvD samen met twee partijgenoten omdat hij het niet eens was over een poster die rond Bevrijdingsdag werd gemaakt door onder andere Forum voor Democratie. Daarop stond een dodenkruisje naast het jaartal 2020, dat moest weergeven dat we onze vrijheden verloren zijn.

Lees ook

Van Haga start zijn eigen partij, BVNL, de twee ex-FvD’ers voegen zich bij hem. Een terugkeer in de Haarlemse politiek hoeft volgens hem niet voor frictie te zorgen met zijn oude partij. “Ik denk dat de gemeenteraad en Haarlem op BVNL zit te wachten”, aldus Van Haga.

Op zijn deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlem heeft de lokale VVD-partij niet zoveel te zeggen. "We zijn vooral bezig met onze eigen campagne en de kiezer mag straks stemmen op wie die wilt", zo laat Peter van Kessel, lijsttrekker van de VVD weten. 

Hele land

BVNL doe tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen niet alleen in Haarlem mee. In totaal doen ze mee in twintig plaatsen, waaronder Groningen, Maastricht en Utrecht.

De kandidatenlijst is inmiddels ingediend. De lijst wordt aangevoerd door Diederik van Ommeren, een ondernemer. Op de tweede plek staat een arts en op de derde plaats een IT specialist. Van Haga verwacht minimaal drie zetels te bemachtigen, op de vraag wat hij doet wat hij doet als zijn partij geen enkele zetel binnenhaalt, reageert hij gedecideerd. "Dan gaan we door voor de Provinciale Staten. De aanhouder wint."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]