Ga naar Content

Boodschappentas vol mos uit Schoorlse Duinen levert vrouw fikse boete op

Wie een tas vol mos uit de Schoorlse Duinen meeneemt, riskeert een boete van wel 300 euro. Boswachter Theo deelde er in december nog een bon voor uit. "Meestal blijft zoiets bij een waarschuwing, maar dit was wel heel erg veel."

Foto: Staatsbosbeheer

Een beukenootje, een tak of een paar bramen: veel mensen nemen na een boswandeling wel eens iets mee naar huis, ziet Theo. Een boete levert het meestal niet op. "Bij beukenootjes en dat soort dingen geldt: als het voor eigen gebruik is, moet dat zeker kunnen. Maar deze persoon had een tas vol rendiermos mee."

Rendiermos is zeldzaam en staat daarom bij Staatsbosbeheer op een lijst met beschermde soorten. "Het mos groeit alleen op hele schrale gronden. Zodra er ergens bomen of struiken groeien, heeft het mos op die plek geen kans meer", vertelt Theo op NH Radio.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Kerststukje

Er worden wel vaker bezoekers beboet die iets willen meenemen. Zo was er in november nog een chef-kok die een boete kreeg voor het plukken van twee kilo paddenstoelen. Hij wilde dat in zijn gerechten gebruiken.

Lees ook

In de meeste gevallen levert plukken in de duinen echter geen bon op: "Dan zorg ik ervoor dat ze het weer netjes terugleggen en hebben we er een goed gesprek over. Maar in dit geval geval ging het om een tas vol, dat is wel heel erg veel", zegt Theo. "Ik kon er mijn motorkap mee bedekken."

De boswachter denkt wel te weten waarom de vrouw een tas met rendiermos mee wilde nemen: "Het gebeurde in december. In die maand zie je wel vaker dat mensen het gebruiken voor kerststukjes."

Takken en bramen

Wie weleens een paar takken of een zakje bramen meeneemt, is daarmee niet gelijk de klos, laat Theo weten. "Zolang het maar niet te veel is. Hou bij het plukken van bramen bijvoorbeeld 250 gram aan, zo blijft er ook iets over voor andere mensen en dieren."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.