De GGD's in onze regio's prikken er flink op los: de boosterprikken voor de leeftijdscategorie 60 jaar en ouder is op dit moment in volle gang. Uit een belronde van NH Nieuws blijkt dat bijna alle priklocaties in onze provincie, op één kleine storing op locatie Rai in Amsterdam vanmorgen na, niet met problemen kampen.
De toestroom van mensen die de boosterprik willen is in volle gang. De rijen die hierdoor ontstaan zijn over het algemeen niet te lang: 'met hier en daar een opstopping'.
"Het is druk, maar het loopt goed door. Af en toe hebben mensen iets langer de tijd nodig om bijvoorbeeld een jas of trui aan of uit te trekken, daardoor kan het wat oplopen in de rijen", vertelt Harry Katstra, woordvoerder GGD Hollands Noorden. "Maar er is geen spectaculaire drukte, daar hebben we niks over gehoord."
'Opstartproblemen'
Na een belronde door de regio's blijkt dat het vaccineren bijna volledig op rolletjes verloopt. "In onze locatie in Amsterdam hadden wij vanmorgen kort problemen. Wij zijn daarom met pen en papier opgestart, dit was redelijk snel opgelost", aldus een woordvoerder van de GGD Amsterdam. Er zouden door de 'korte opstartproblemen' geen lange rijen zijn ontstaan en ook zou de doorstroom goed zijn verlopen.
Jaennine Verhagen, een van de bezoeksters vandaag op locatie Rai, geeft aan dat de 'storing' niet heel lang heeft geduurd. "Zelf had ik een afspraak om 09.10 uur en werd er bij aankomst gezegd dat er een storing was. De medewerkers moesten alles met de hand invullen, dus ook welke prik je had gehad", vertelt zij aan NH Nieuws. "Dat moeten ze vanavond later nog digitaal invoeren, maar logistiek was alles goed geregeld: de formulieren lagen gewoon klaar." Volgens haar was er wel een rij, maar liep deze op een gegeven moment wel weer door.
"Ik denk dat ze door de laatste stroomstoring, deze keer ook extra goed voorbereid waren"
Vandaag was daarnaast de eerste dag dat GGD Amsterdam in een nieuwe hal prikte. "Vandaag prikken wij wel op dezelfde locatie op de Rai, maar wel in een nieuwe hal. Deze is echt enorm groot en we kunnen hier dan ook meer dan genoeg mensen in kwijt." Het plan is dan ook dat GGD Amsterdam per dag opschaalt: "Met kerst iets minder. Maar vanaf volgende week gaat dit echt in zijn werking."
De priklocatie Rai kampte afgelopen dinsdag wel met grote drukte voor vaccinaties door een storing bij de GGD. "Ik denk dat ze door de laatste stroomstoring, deze keer ook extra goed voorbereid waren", verduidelijkt Verhagen.
Geen landelijke storing
De overige GGD's laten weten dat er vandaag geen storingen plaatsvonden. GGD Hollands Noorden geeft aan dat de 'ICT-storingen op landelijk niveau' af en toe voor storingen zorgen. "Vandaag hebben wij hier niks over gehoord, er waren geen onbeheersbare situaties", aldus Katstra.
Ook in regio Kennemerland komt de 'boostercampagne' inmiddels aardig op stoom. "Ik heb nog geen geluiden over storingen gehoord. Ik ga er wel vanuit dat het erg druk is, want er worden op dit moment flink wat prikken gezet", vertelt GGD woordvoerder Harm Goustra. Ook haalt hij de drukte bij het landelijk telefoonnummer voor de boosterprik aan. "We weten dat het druk is bij het landelijke nummer en dat het daar soms moeilijk is om door te komen voor het maken van een afspraak." Meerdere woordvoerders geven aan dat zij adviseren om online een afspraak te maken voor de boostervaccinatie.
Ook in Zaanstreek- Waterland is het erg druk, laat een woordvoerder weten. "Wel komen er ook nog steeds mensen zonder afspraak voor een boosterprik." Het is niet mogelijk om zonder afspraak een boosterprik te krijgen. "We kunnen deze mensen dan helaas niet helpen." Voor de rest ging alles zoals het moest gaan. "Ook opende in onze regio deze week twee vaccinatielocaties, één in Purmerend en één in Beemster en wij verhoogden onze capaciteit op de priklocatie in Zaandam, waardoor er veel meer mogelijkheden zijn om in de regio een boosterprik te halen."
'Afspraak maken gaat moeizaam'
Ook bij GGD Gooi en Vechtstreek is het 'druk en loopt het gewoon goed door', vertelt woordvoerder Jakolien Schreijenberg. Wel krijgen zij signalen van mensen die moeite hebben met het maken van de afspraak. "Het is bijvoorbeeld lastig met de DigiD, of dat mensen telefonisch niet doorkomen of ook niet over een computer beschikken." Volgens haar worden er landelijk voldoende maatregelen genomen om deze 'doelgroep' waar nodig te ondersteunen.
"Je wilt toch er toch de vaart in de aanmeldingen houden"
"Collega's proberen zelf ook mee te helpen en anders wordt er vaak verwezen naar bibliotheken. Daar kunnen mensen in de regio hulp krijgen voor het aanmelden van prikken", vertelt Schreijenberg. Ook bij ouderen kan het aanmelden soms voor problemen zorgen. "Wij vragen daarnaast ook om ouderen naasten te vragen om op weg te helpen. Je wilt toch de vaart in de aanmeldingen houden."
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.