Ga naar Content

Verdachte (16) aanrandingen Alkmaar vervolgd in 4 zaken, tiental vrouwen mogelijk door ander betast

Het Openbaar Ministerie gaat de 16-jarige Alkmaarder, die eind mei is gearresteerd voor het bij de billen grijpen of slaan van verschillende vrouwen, voor vier aanrandingen vervolgen. Op basis van de onderzoeksbevindingen lijkt hij hierbij betrokken. De politie kan niet uitsluiten dat de andere aanrandingen mogelijk door iemand anders zijn gepleegd. 

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws / Opsporing Verzocht

Vorig en dit jaar meldden ruim dertig vrouwen in de regio van Alkmaar bij de politie dat ze bij hun achterwerk waren gegrepen door een man: vaak tijdens het wandelen of hardlopen, door iemand op de fiets. Voor een aantal was dit een enge ervaring: "Ik raakte in paniek en heb overstuur mijn vriend gebeld", aldus één van de slachtoffers destijds. 

Vijftien vrouwen deden uiteindelijk aangifte en al die zaken zijn onderzocht, laat het OM nu weten aan NH Nieuws. Ook de zaken waarvan de slachtoffers wel melding hebben gedaan, maar waarvan ze geen aangifte wilden doen, zijn door de politie onderzocht. 

Tiener gearresteerd

Vlak na één van die aanrandingen op de Helderseweg werd een fietsende jongen geregistreerd op camera's in de Alkmaarse binnenstad. Nadat die beelden waren vertoond, meldde een 16-jarige uit Alkmaar zich samen met zijn ouders en advocaat bij de politie.  

Na maanden van onderzoek concludeert het Openbaar Ministerie dat die tiener betrokken lijkt te zijn geweest bij vier aanrandingen. Hij moet zich daarvoor bij de jeugdrechter verantwoorden. Alleen voor de andere incidenten is niet vast komen te staan dat de verdachte hier iets mee te maken heeft.

'Het onderzoek naar de aanrandingen stopt voor nu'

Woordvoerder Openbaar MInisterie

"Uit het onderzoek van de politie concludeert het OM dat er niet genoeg wettig en overtuigend bewijs is om voor de andere feiten een strafzaak tegen de verdachte te beginnen", aldus een woordvoerder van het OM. Die zaken zijn dan ook geseponeerd: dit houdt in dat er niemand voor wordt vervolgd.

Het is volgens de politie niet uit te sluiten dat de andere aanrandingen door iemand anders zijn gepleegd. Sinds de arrestatie van de Alkmaarder hebben geen andere slachtoffers van een dergelijke aanranding zich meer gemeld. 

"Uiteraard blijven we wel alert en zullen we bij nieuwe incidenten de haalbaarheid van een opsporingsonderzoek opnieuw wegen", aldus de woordvoerder. De advocaat van de van aanrandingen verdachte tiener is om een reactie gevraagd. Zij wilde vanwege de leeftijd en privacy van de jongen en zijn familie niet inhoudelijk reageren. Wanneer hij moet voorkomen, is nog niet duidelijk: dit zal achter gesloten deuren zijn.

De politie raadt slachtoffers van aanranding aan om altijd de politie te bellen. "Probeer een signalement, eventueel een kenteken of lichaamseigen kenmerken van de dader goed te onthouden en door te geven."

De aanrandingen in de periode van september 2020 tot het voorjaar van 2021 zijn hieronder aangeven op de kaart.

Heb je tips over deze zaak? Mail naar [email protected].

Lees ook