Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Wat zeggen de cijfertjes? FC Volendam tegen tegenpool; Telstar goed tegen VVV

2 december 2021, 06.00 uur · Aangepast 2 december 2021, 11.37 uur · Door Stef Swagers

Aan de hand van statistieken kijken we vooruit naar de achttiende speelronde in de eerste divisie. Koploper FC Volendam doet het de laatste jaren goed in Helmond, maar verloor al met al vaker dan dat het won. Telstar treft VVV-Venlo, waar het thuis vaak van wint.

Vorig seizoen redde Nick Doodeman (17) FC Volendam in Helmond - Pro Shots / Toin Damen

Helmond Sport - FC Volendam

Weinig snelle goals:
Het is alleen Kees Kwakman gelukt om namens FC Volendam binnen vijf minuten te scoren in Helmond. Dat deed de voetbalanalist van tegenwoordig in 2006. Ook Helmond Sport kreeg het maar één keer voor elkaar om snel op 1-0 te komen. Twintig jaar geleden maakte Ilja van Leerdam in de vijfde minuut de openingsgoal.

Vier keer was FC Volendam langer ongeslagen:
Op dit moment is Het Nieuwe Oranje al vijftien wedstrijden op rij zonder nederlaag. In de clubhistorie lukte het vier keer om een langere reeks neer te zetten. Dat gebeurde in 1958, 1970, 1987 en 2008. Het record staat op 21 duels (1970).

10 oktober laatste zege voor Helmond:
Voor tegenstander Helmond Sport, dat zeventiende staat, is het een heel ander verhaal. De ploeg van trainer Wil Boessen heeft al zeven wedstrijden niet gewonnen. De Brabanders scoren ook moeilijk. Alleen Jong AZ (veertien) maakte minder goals dan Helmond (vijftien).

Vaker verloren dan gewonnen:
FC Volendam heeft in de geschiedenis veertien keer verloren op bezoek bij Helmond Sport. Dat is vaker dan dat de Noord-Hollanders wonnen in Helmond. Dat gebeurde dertien keer. De andere zes duels eindigden in een gelijkspel. Op 28 september 2018 werd het op de verjaardag van trainer Misha Salden 2-2. De ochtend erna werd de Zaankanter wegens de aanhoudend slechte resultaten op non-actief gesteld. 

In vorm in Helmond:
Van de laatste acht wedstrijden in Helmond won FC Volendam er vijf. Twee keer werd het gelijk en slechts één keer bleven de drie punten in Noord-Brabant. Vorig seizoen leek het bij 0-0 te blijven, maar Nick Doodeman zorgde in de 91e minuut voor de 0-1.

De laatste ontmoeting tussen Telstar en VVV eindigde vier jaar geleden in 1-2 - Pro Shots / Jasper Ruhe

Telstar - VVV-Venlo

Thuissyndroom tegen uitsyndroom:
Het is voor Telstar nog niet het seizoen van de thuiswedstrijden. Er werden in Velsen-Zuid pas zes punten gepakt in acht thuisduels. Alleen Jong AZ werd verslagen toen Louis van Gaal eenmalig op de bank zat. VVV-Venlo heeft het juist lastig buiten het eigen stadion. In acht uitduels werden maar vier punten bij elkaar gevoetbald.

Geen topschutter bij VVV:
Met drie doelpunten is Erik Sorga de clubtopscorer van VVV-Venlo. Bij de ploeg van trainer Jos Luhukay hebben al negen spelers een goal gemaakt dit seizoen. Telstar heeft acht doelpuntenmakers in de selectie, waarvan Glynor Plet met vijf goals topscorer is.

Tijd voor de nul:
Op 1 oktober kreeg Telstar voor het laatst geen tegendoelpunt. Dat is alweer acht competitiewedstrijden geleden. Het was toen een serie van drie duels op rij zonder tegengoal. Trainer Andries Jonker zal hopen dat zijn verdediging en keeper tegen VVV-Venlo weer eens de nul houden.

Goede historie tegen VVV:
Telstar doet het thuis tegen de Venlonaren uitstekend. Van de dertig eerdere wedstrijden in Velsen-Zuid bleven de drie punten de helft van de keren in Noord-Holland. Tien keer wonnen de Limburgers en slechts vijf keer pakten beide ploegen een punt.

Vier jaar geleden laatste ontmoeting:
In 2017 kwam VVV voor het laatst op bezoek bij Telstar. De Witte Leeuwen stonden halverwege met 1-0 voor via Fabian Serrarens, maar in de laatste twintig minuten ging het mis. Ralf Seuntjens (ex-Telstar) en Clint Leemans zorgden voor de 1-2.

Helmond Sport - FC Volendam en Telstar - VVV-Venlo zijn morgenavond live te volgen in NH Sport op NH Radio. De uitzending begint om 19.00 uur. De aftrap bij beide duels is een uurtje later.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]