Ga naar Content

De NH Nieuws-stemhulp: lijsttrekkers Manja van der Weit en Daniël Pardoen op de zeepkist

Op wie te stemmen en waarom? Vanaf maandag 22 november mogen Purmerenders en Beemsterlingen naar de stembus voor de herindelingsverkiezingen. NH Nieuws helpt de zwevende kiezer een handje met de serie De Zeepkist; iedere lijsttrekker krijgt een podium op onze zeepkist. Met vandaag: Manja van der Weit van de lokale VVD en Daniël Pardoen van het lokale Forum voor Democratie.

Lijsttrekkers Manja van der Weit en Daniël Pardoen op de zeepkist - NH Nieuws

VVD (lijst 5)

Lijsttrekker: Manja van der Weit

Verkiezingsprogramma: via deze link.

Wat is het belangrijkste dat u de komende vier jaar wilt realiseren in Purmerend en de Beemster?
De wachtlijsten voor woningen zijn nu zo lang, daar moeten we snel wat aan doen. We kunnen bouwen in het Beusebos. Het is aan de ene kant zonde, maar aan de andere kant het enige stuk grond dat we als gemeente nog voor nul euro in de boeken hebben. Daar kunnen we heel snel bouwen; dat moeten we doen. In de jeugdzorg moeten we ervoor zorgen dat er geen kind buiten de boot valt, maar daarbij wel de kosten in de klauwen houden. En parkeren: er moet een parkeergarage terugkomen op de Schapenmarkt.

Purmerend zo snel mogelijk van het gas af, goed idee? Waarom?
Uiteindelijk moeten we allemaal van het gas af. Maar het tempo waarin het nu gaat, waarbij een deel van Purmerend het bij deze pilot nagenoeg helemaal vergoed krijgt en het andere deel straks niet... Dat vinden wij geen goed plan. We moeten kijken hoe we dit kunnen doen voor alle Purmerenders, waarbij een deel van de rekening bij de inwoners terechtkomt en een deel bij de gemeente.

Tekst loopt door onder de foto

Manja van der Weit, lijsttrekker VVD Purmerend - Foto: NH Nieuws

Hoe wil u grip krijgen op de gemeentelijke financiën?
Dat valt uiteen in twee zaken. We zien meer kinderen bij de jeugdhulp, maar we weten niet waarom. Als je dat niet weet, kan je er niet op sturen. We moeten meer informatie daarover hebben met datagedreven onderzoek. Daarnaast lenen we nu veel en dat is een gevoelskwestie: de rente is laag, we kunnen dat doen… Maar ooit gaat die rente wel weer omhoog. Als we voorzichtig zijn met lenen zullen onze toekomstige Purmerenders daar niet de rekening van gepresenteerd krijgen.

Bij herindelingsverkiezingen valt de opkomst traditioneel laag uit. Wil u nog een oproep doen?
Ga stemmen. Bij voorkeur op de VVD, maar maak gebruik van je recht. Denk niet: 'Het is gemeentepolitiek, het gaat over stoeptegels.' Nee, gemeentepolitiek raakt iedereen. Dus nogmaals: ga stemmen.

Forum voor Democratie (lijst 10)

Lijsttrekker: Daniël Pardoen

Verkiezingsprogramma: via deze link.

Wat is het belangrijkste dat u de komende vier jaar wilt realiseren in Purmerend en de Beemster?
We willen stoppen met de uitvoering van de coronamaatregelen, stoppen met de klimaatgekte en we willen bindende referenda terugkrijgen in de stad, zodat de stad zelf weer beslist over grote topics.

Bouwen in het groen om woningen te realiseren, is dat bespreekbaar voor uw partij?
Als het echt niet anders kan. Je moet eerst goed gaan kijken naar alle mogelijkheden die je in de stad hebt. In het verleden is er natuurlijk altijd in het groen gebouwd, zo simpel is dat. Als je nu in de hoogte gaat bouwen, moet je dat netjes doen en niet met foeilelijke gebouwen. Pas als die opties allemaal op zijn, moet je die andere dingen gaan bespreken. Maar ik denk dat we nog lang niet bij die optie zijn.

Tekst loopt door onder de foto

Daniël Pardoen, lijsttrekker Forum voor Democratie Purmerend - Foto: NH Nieuws

Waarom is het van het gas afhalen van Purmerendse woningen volgens u geen goed idee?
Wij vinden het belachelijk. We hebben voorraden gas genoeg en als je kijkt naar het milieu: het verstoken van die houtsnippers wat nu in Purmerend met biomassa gebeurt, is hartstikke slecht voor het milieu. Daar moeten ze echt mee stoppen. Het is puur subsidiegedreven, omdat ze een tweede biomassacentrale willen. Een andere reden is er niet.

Uw partij is faliekant tegen de fusie tussen Purmerend en Beemster. Toch is die nu al zo goed als rond. Is het niet erg onpraktisch en duur om dat allemaal direct weer terug te draaien?
Dan moet je je afvragen wat het belangrijkste is: is geld altijd het belangrijkste of is de Beemster de Beemster laten, de gemeente niet in de massa laten opslokken belangrijker? Geld staat niet alles boven alles. We zijn geen bv, geen fabriek. We hoeven geen managers te hebben. Het gaat erom dat de mensen prettig wonen in de omgeving die ze willen. Dat is het uitgangspunt.

Waarom staat u op de lijst nu u niet meer in Purmerend woont maar in Ursem?
(Glimlacht): Zoals je bij de aankomst al hebt kunnen zien is het een prachtig plekje om te wonen. De aanloop naar de gemeenteraad loopt al langer, we waren al in een vergevorderd stadium. Toen kwam dit huis in Ursem op ons pad, het is op steenworp afstand van de Beemster. We hebben toch besloten om toch door te gaan: is het passend te maken, zou ik misschien een andere rol kunnen vervullen en de raadsleden zo goed mogelijk ondersteunen? De toekomst zal zien wat het brengt. Als mensen op mij stemmen is dat geen verloren stem: dat schuift qua posities keurig door op de lijst.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]