Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

De NH Nieuws-stemhulp: lijsttrekkers Mark Intres en André Fleeré op de zeepkist

16 november 2021, 07.00 uur · Aangepast 16 november 2021, 07.47 uur · Door Tom van Midden

Op wie te stemmen en waarom? Vanaf maandag 22 november mogen Purmerenders en Beemsterlingen naar de stembus voor de herindelingsverkiezingen. NH Nieuws helpt de zwevende kiezer een handje met de serie De Zeepkist. Daarop krijgt iedere lijsttrekker een podium op onze zeepkist. Met vandaag: Mark Intres van de lokale D66 en André Fleeré van Groep HOP.

Lijsttrekkers Mark Intres en André Fleeré op de zeepkist - NH Nieuws

D66 Purmerend (lijst 2)

Lijsttrekker: Mark Intres

Verkiezingsprogramma: via deze link.

Wat is het belangrijkste wat u de komende vier jaar wilt realiseren in Purmerend en de Beemster?
Een van onze belangrijkste punten is een gezonde groei van het aantal woningen in de stad. De gemeente wil graag 10.000 woningen bijbouwen tot 2040. Wij denken dat het toch wel een tandje minder kan. Omdat het anders te druk wordt: de wegen worden te vol en het gaat ten koste van het groen in de wijken. Dat willen we niet.

Mensen snakken toch naar woningen.
Klopt, maar dit is geen probleem dat we op de vierkante kilometer meter kunnen oplossen. Daar is een regionale oplossing voor nodig. Op regionale schaal is er voldoende ruimte voor die woningen, die hoeven niet allemaal in Purmerend en Beemster te komen. Bouwen is goed, maar niet ten koste van alles.

Tekst loopt door onder de foto

Mark Intres, lijsttrekker D66 Purmerend - NH Nieuws

Waarom moet Purmerend zo snel van het gas af?
Het is geen wedstrijd, maar in Purmerend hebben we wel een unieke uitgangspositie omdat driekwart van onze woningen al op het warmtenet van de stadsverwarming is aangesloten. Dat geeft ons een verantwoordelijkheid, ook op landelijke schaal, om echt werk te maken van die energietransitie. En dat kan ook, we krijgen daarvoor middelen van het Rijk. Zonder die middelen gaat het niet.

Het gaat nog niet vlekkeloos.
Dat het niet vlekkeloos gaat wil niet zeggen dat het geen succes is. Purmerend is de eerste gemeente waar het gelukt is om deze particuliere woningen van het gas af te halen. Dat gaat niet zonder horten of stoten, maar dat hoort erbij. Het is een pilot. Daar hoort bij dat er fouten gemaakt worden zodat we ervan kunnen leren.

Groep HOP (lijst 13)

Lijsttrekker: André Fleeré
Website met standpunten (er is geen apart verkiezingsprogramma): via deze link

Wat is het belangrijkste wat u de komende vier jaar wilt realiseren in Purmerend en de Beemster?
We worden nu één gemeente. Wij willen ook dat we ons voelen als één gemeente, dat is voor ons een issue in de campagne. Ook willen we dat er over vier jaar stappen op het gebied van jeugdzorg zijn gemaakt, maar ook op het gebied van de woningnood. Daarvoor zien wij een oplossing in containerwoningen, om de jongeren in deze moeilijke periode de kans te geven op een woonruimte.

Moet Purmerend zo snel mogelijk van het gas af?
Nee, Purmerend moet niet van het gas af. Er is geprobeerd door de vorige wethouder om van het gas af te gaan, dat is gefaald. We moeten er goed over nadenken of we dat willen. Veel Purmerenders hebben lang in de kou gezeten omdat de stadsverwarming uitviel en er zijn mensen die dubbel betaald hebben. Daarnaast, als je aan de stadsverwarming zit heb je te maken met één monopolist en kan je niet meer kiezen. Daar heb ik moeite mee.

Tekst loopt door onder de foto

André Fleeré, lijsttrekker Groep HOP - NH Nieuws

Bouwen in het groen om woningen te realiseren, is dat een optie voor uw partij?
Nee, je moet niet bouwen in het groen. Neem het Beusebos, dat zijn de longen van Purmerend. Waarom zou je daar moeten bouwen? Je moet kijken hoe je ecologisch goed kan bouwen zonder de natuur aan te tasten.

Uw partij is voor gratis schoolzwemmen, gratis parkeren, gratis openbaar vervoer en ook het basisinkomen moet er komen. Hoe realistisch is dat allemaal? Het moet ergens van worden betaald.
Het gaat ons op andere vlakken weer veel geld opleveren. Een uitkering bijvoorbeeld moet ook ergens van worden betaald. Bij een basisinkomen kan je niet frauderen, dus heb je geen controle meer nodig.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]