Ga naar Content

De NH Nieuws-stemhulp: lijsttrekkers Coen Lageveen en Jordi Albers op de zeepkist

Op wie te stemmen en waarom? Vanaf maandag 22 november mogen Purmerenders en Beemsterlingen naar de stembus voor de herindelingsverkiezingen. NH Nieuws helpt de zwevende kiezer een handje met de serie De Zeepkist. Daarop krijgt iedere lijsttrekker een podium op onze zeepkist. Met vandaag: Coen Lageveen van de Stadspartij-Beemster Polder Partij en Jordi Albers van Gemeentebelangen Purmerend.

Lijsttrekkers Coen Lageveen en Jordi Albers op de zeepkist - NH Nieuws

Stadspartij-Beemster Polder Partij (lijst 1)

Lijsttrekker: Coen Lageveen

Verkiezingsprogramma: via deze link.

Wat is het belangrijkste wat u de komende vier jaar wilt realiseren in Purmerend en de Beemster?
Een buitenzwembad bij het Leeghwaterpark, dat is iets wat we echt missen. Veel mensen moeten vanuit Purmerend naar de omgeving. We vinden dat zo'n stad met bijna 100.000 inwoners een eigen buitenzwembad met ligweide mag hebben. 

Purmerend zo snel mogelijk van het gas af, goed idee? Waarom?
Purmerend mag wat ons betreft zo snel mogelijk van het gas. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Maar wel onder één voorwaarde: het mag de bewoners niks kosten. We hebben nu natuurlijk een pilot lopen in de stad. Daarvan hebben wij gezegd: prima, maar het mag de bewoners niks kosten.

Tekst loopt door onder de foto

Lijsttrekker Coen Lageveen met andere leden van zijn Stadspartij-Beemster Polder Partij - Foto: Helena Aslander

Bouwen in het groen om woningen te realiseren, is dat een optie voor uw partij?
Wat ons betreft is het binnenwijks bouwen eigenlijk wel klaar. We moeten ervoor zorgen dat we een woonstad zijn, maar ook een leefstad, waarbij het leefklimaat heel belangrijk is. Dan gaan we dus de randen van de stad opzoeken of net daarbuiten. Als daar wat groen voor moet wijken, ja… dat is dan maatwerk. De wachtlijsten zijn zó lang, we hebben gewoon keihard woningen nodig.

U belooft een hoop in uw partijprogramma. Een hoop voorzieningen moeten erbij of verbeterd worden. Dat kost allemaal geld, waar gaat u dat vandaan halen?
Voorzieningen mogen geld kosten. Inwoners betalen belasting, dan zie je ook waar ze dat voor doen. Je kunt beter een gemeente zijn die niet al te rijk is maar wel veel voorzieningen heeft dan eentje met een hoge bankrekening zonder. En bij een zwembad bijvoorbeeld is het ook een investering, dat verdien je terug.

Gemeentebelangen Purmerend (lijst 14)

Lijsttrekker: Jordi Albers

Verkiezingsprogramma: via deze link.

Wat is het belangrijkste wat u de komende vier jaar wilt realiseren in Purmerend en de Beemster?
We willen dat er nog meer sociale huurwoningen gebouwd worden, de wachtlijsten zijn nog enorm lang. Daarnaast zijn we voor het democratiseren van de lokale politiek, zodat de inwoner beter gehoord wordt. Van veel mensen krijgen we te horen dat ze niet of pas achteraf betrokken worden bij plannen van de gemeente. Wij willen dat ze daarin een stem hebben.

Purmerend zo snel mogelijk van het gas af, goed idee? 
Nee, zeker niet zo snel mogelijk. We zien het als een goede transitiebrandstof die nu wel duur is, maar normaal redelijk betaalbaar. Veel betaalbaarder dan iedereen van het gas afhalen. Het levert echt een puinzooi op zoals we hebben gezien de afgelopen jaren. Dat is een prestigeproject, daar heeft de Purmerender niet de meeste baat bij.

Tekst loopt door onder de foto

Jordi Albers, lijsttrekker Gemeentebelangen Purmerend - Foto: NH Nieuws

Bouwen in het groen om woningen te realiseren, ja of nee? Waarom?
Jazeker. We zien dat de binnenstedelijke bouw de limiet heeft bereikt. De stad is vol. Daarom kiezen we ervoor om in het buitenstedelijk gebied te bouwen. Het is niet zo dat als je in het groen bouwt ál dat groen verdwijnt. Echte natuur zoals bossen willen we behouden, we kiezen om te bouwen in weilanden.

Je bent 20 jaar, hartstikke jong toch om lijsttrekker te zijn van een lokale partij? Niet te jong?
Waarom niet? Het gaat om de kennis en de standpunten. Ik zie geen problemen, het is alleen maar leuk voor de mensen om een keer op een jong iemand te kunnen stemmen. Ik draai al twee jaartjes mee, dus wat ervaring betreft zit het wel goed denk ik.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]