Ga naar Content

Vogelgriep 'hakt erin': verdriet bij zorgboerderij om verlies 300 dieren

Jan en Myrna de Wit, eigenaren van zorgboerderij White Ranch in Assendelft, hadden geen andere keus. Toen er vogelgriep vastgesteld werd bij hun kippen en eenden, moest er gelijk actie worden ondernomen: ruim 300 dieren werden geruimd. Dat was niet makkelijk: "Waarom moet ons dit gebeuren, als bedrijf met 'maar' een paar kippies?"

Vogelgriep veegt zorgboerderij leeg - NH Nieuws

Bij de zorgboerderij in Assendelft komen onder andere dementerende cliënten over de vloer. Aan hen moet nu worden uitgelegd wat er met de kippen gebeurd is: in speciale bakken werden ze meegenomen om vervolgens in Lelystad 'voor destructie' aangeboden te worden. "Het is voor ons ook best moeilijk", zegt Jan de Wit. "Zeker als je zo geconfronteerd wordt met dat lege weitje."

Extra maatregelen

De vogelgriep waart al zo'n tien dagen rond in onze provincie. Op 30 oktober werden op last van de Voedsel en Warenautoriteit 107.000 legkippen in een pluimveebedrijf in Grootschermer geruimd. In een straal van tien kilometer om het bedrijf heen gold per direct een vervoersverbod.

"Het voelt als een Russische roulette: je kan zomaar de volgende zijn"

Biologische kippenboerin uit Winkel

In andere delen van onze provincie is hier en daar ook vogelgriep geconstateerd, maar nog lang niet overal. Verschillende vogelhospitalen hebben wel al voorbereidingen getroffen, zoals extra hygiënemaatregelen of een 'quarantaine', dat wil zeggen afgeschermde vogels en geen bezoek meer. Ook kinderboerderij De Baak in Beverwijk sloot vorige week al haar deuren vanwege de vogelgriep. 

'Corona voor vogels'

Wildopvang Bonte Piet uit Midwoud heeft nog geen zieke vogels, maar noemt het de stilte voor de storm: "Het is ieder jaar zo, dus het komt nog wel. Het is een soort corona voor de vogels." Ook bij een biologische kippenboerin uit Winkel gaat het nog goed, maar ze houdt haar hart vast: "Het voelt als een Russische roulette: je kan zomaar de volgende zijn."

Het advies van het vogelhospitaal in Haarlem, dat ook gesloten is maar nog wel zieke dieren aanneemt, is om de dieren niet met blote handen aan te raken, maar in een doek op te pakken. "Omdat het virus een zoönose is, een virus dat van dier op mens kan overbrengen."

Kaal

Het ontruimen van de kippen en eenden op de zorgboerderij van Jan en Myrna in Assendelft laat de eigenaren niet koud: "We hadden een eend met dertien eendenkuikens, die moesten ook mee. Het is nu leeg en kaal."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.