Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Wat betekent het woud aan blauwe borden in de regio rondom Grootschermer?

6 november 2021, 16.12 uur · Aangepast 6 november 2021, 17.42 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

In onder meer Heiloo, Alkmaar en Heerhugowaard zijn sinds afgelopen week donkerblauwe borden te zien met daarop het symbool van een vrachtwagen en een stopgebaar. De borden zijn te vinden in een cirkel van tien kilometer rondom de vorige week door vogelgriep getroffen boerderij in Grootschermer. Wat betekent dit?

NH Nieuws / Maaike Polder

107.000 kuikens geruimd

Toen vorige week vogelgriep ontdekt werd op een vleeskuikenhouderij in Grootschermer, werden daar direct (voorzorgs)maatregelen getroffen om de ziekte niet verder te verspreiden. Zo werden de in totaal 107.000 vleeskuikens van de boer binnen een dag na het vaststellen van de vogelgriep geruimd.

Die kuikens waren lang niet allemaal besmet met het virus. Toch is het nodig ze allemaal te ruimen, zegt de NVWA-woordvoerder. De kans dat alle kuikens alsnog besmet raken met vogelgriep – en het hierdoor nog verder verspreidt in de omgeving – is simpelweg te groot. "Daarbij is een vogelgriepdood een stuk minder humaan dan ze hun bewustzijn laten verliezen."

Dat laatste gebeurde vorige week door CO2 in de stallen te verspreiden, wat ervoor zorgt dat er een zuurstofgebrek ontstaat. "Het is heel verdrietig om gezonde kuikens dood te zien liggen", zei de vleeskuikenhouder uit Grootschermer eerder aan NH Nieuws daarover.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]