Ga naar Content

NH Nieuws-panel achter nieuwe coronamaatregelen: ook steun voor uitbreiding coronapas

Een meerderheid van de deelnemers aan het NH Nieuws-panel corona-onderzoek steunt de nieuwe maatregelen in hoge mate. Dat blijkt uit een enquête waaraan 1.668 mensen meededen. Ook de coronapas kan op veel steun rekenen. 

Foto: Adobe Stock

Op meer plekken mondkapjes dragen, de terugkeer van de basisregels, en een uitbreiding van de coronapas. Het zijn opnieuw ingrijpende maatregelen. Maar 44 procent steunt die in hoge tot zeer hoge mate, 26 procent redelijk. Bijna een derde (29 procent) ziet er niks in.

Maatregelen helpen onvoldoende

Maar ook al is de meerderheid voor de maatregelen, ze denken niet dat het voldoende is om het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen. Bijna de helft (48 procent) denkt dat. 

Veel mensen geven aan dat vaccineren in hun ogen de enige echte weg is. Er is ook een groep die juist meer regels wil. En daarnaast zijn er ook ondervraagden die aangeven helemaal niet in de maatregelen te geloven of ze onnodig vinden.

Steun voor uitbreiding coronapas

Het demissionaire kabinet kondigde ook een uitbreiding van de coronapas aan. Bijna tweederde (63 procent) staat achter de pas waarmee je toegang krijgt als je gevaccineerd bent of een negatieve test kan overleggen. Twaalf procent vindt dat in redelijke mate en een kwart (25 procent) moet er niks van weten.

De meeste steun is voor het gebruik ervan bij evenementen (80 procent) en theaters, bioscopen en concertzalen (78%). Ook het in de sportwereld en Tweede Kamer omstreden besluit om de coronapas voor toegang bij sportverenigingen kan 66 procent steun rekenen. Het meest verdeeld zijn mensen over de coronapas op terrassen. Daar is 50 procent voor en 50 procent tegen.

Tekst gaat verder onder de foto

Klant met mondkapje in supermarkt - Foto: Orange Pictures/Bsr Productions 2

Ook de uitbreiding van de mondkapjesplicht en het dringende advies je weer aan de basisregels houden (meer thuiswerken, 1,5 meter afstand houden, geen handen schudden en goed ventileren in huis) kent veel voorstanders. Ook vinden de panelleden het in meerderheid (69 procent) goed dat de regels voor iedereen gelden.

Meer regels voor niet-gevaccineerden?

Op onze stelling: 'Er hadden maatregelen genomen moeten worden die alleen gelden voor niet-gevaccineerden', wordt verdeeld gereageerd. 50 procent is voor een 50 procent (met iets meer stemmen) is tegen. 

Vaccinatiedruk

Bij onze andere stelling: 'Het uitbreiden van locaties waar je alleen binnen mag met de coronapas is bedoeld om meer mensen zich te laten vaccineren', waren de verschillen groter. 68 procent ziet het als een vorm van druk om de vaccinatiegraad, 32 procent vindt dat niet.

Verantwoording
Onder de ruim 5.300 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen aangekondigede coronamaatregelen door het demissionaire kabinet. In totaal deden 1.668 mensen mee aan het onderzoek.

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.