Ga naar Content

NH Nieuws-panel wil nieuwe verkiezingen: geen begrip voor de trage formatie

Er is groot onbegrip bij leden van het NH Nieuws-panel over het uitblijven van een kabinet. Dat blijkt uit een peiling onder 1.574 leden. Wat de grootste groep betreft gaan we opnieuw naar de stembus.

Voor het eerst stemmen bij het Zaantheater - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Onder twee derde van de ondervraagden (66%) is er weinig tot geen begrip voor de trage formatie. Veel van hen vinden dat partijen te veel met zichzelf bezig zijn. Dertien procent snapt het nog in redelijke mate, terwijl 21 procent wel begrijpt dat het veel tijd nodig heeft om tot een kabinet te komen.

Nieuwe verkiezingen

Gevraagd naar de beste optie voor een nieuw kabinet, geven de meeste mensen aan nieuwe verkiezingen te willen (27 procent). Ook een coalitie van VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks scoort goed met 24 procent, gevolgd door het voortzetten van het huidige kabinet van VVD, D66, CDA en de ChristenUnie (elf procent). 

Op bijna net zoveel stemmen (elf procent) kan een rechts kabinet rekenen van VVD, PVV, CDA, Forum voor Democratie en JA21. Een minderheidskabinet van VVD, D66 en CDA (negen procent) kan op veel minder steun rekenen.

Zorg prioriteit voor nieuw kabinet

Gevraagd naar de prioriteiten die een nieuw kabinet moet hebben, zijn de panelleden ook helder. Ze mochten maximaal drie onderwerpen noemen en met 67 procent staat de zorg ruim bovenaan. Daarop volgt woningbouw (54 procent), klimaat (33 procent) en onderwijs (27 procent).

Verantwoording
Onder de 4.900 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen de formatie van een nieuw kabinet. In totaal deden 1.574 mensen mee aan het onderzoek.

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.