Ga naar Content

De Peiling: De ganzenjacht moet verboden worden

Ganzenlijken die in tuinen vallen, rottende karkassen in de sloot en schoten en de lucht: de inwoners van de Haarlemse Molenwijk zijn helemaal klaar met de ganzenjacht. Daar tegenover staat een al jaren toenemende ganzenoverlast. Voor miljoenen aan schade voor boeren en beschadigde vliegtuigen op Schiphol. Vind jij dat de ganzenjacht door moet gaan? 

Foto: Adobe

Om te voorkomen dat de overlast van ganzen verder toeneemt, heeft de provincie halverwege juli een nieuw ganzenbeheerplan goedgekeurd. Door middel van afschot, nestbehandeling en ruivangsten proberen zij de aantallen terug te dringen. 

Pal naast de Molenwijk in Haarlem wordt er regelmatig op ganzen gejaagd. Bewoners van de Haarlemse wijk voelen zich onveilig en ervaren het jagen als dieronvriendelijk.

Volgens de Haarlemse bewoners gaat er veel fout tijdens de ganzenjacht, en daar verzamelen ze nu bewijs voor.

Rottende ganzen

De Facebookpagina 'Stop de jacht in Molenwijk Haarlem!' heeft al bijna 200 leden. Steeds meer meldingen, foto's en filmpjes worden daar gedeeld.

Het zijn vaak lugubere beelden van rotte ganzenlichamen in het water van de Molenplas. Maar ook van aangeschoten ganzen ín de tuinen, met een gebroken nekje. 

Strijd tegen de jacht

Een paar wijkbewoners voeren al jaren strijd tegen de jacht zo vlak bij hun woningen, maar ze krijgen geen gehoor bij de overheidsinstanties. "De gemeente wijst naar de provincie die de vergunning verstrekt, de provincie wijst naar Schiphol, maar niemand behalve de bewoners heeft enige zicht op wat hier gaande is." Erik Suurd van Wildbeheereenheid Haarlemmermeer, die de jagers vertegenwoordigt, laat weten dat de schade voor de boer niet onderschat moet worden.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].