Ga naar Content

Haarlemse buurt verzamelt bewijs van misstanden ganzenjacht vlak bij woningen

Bewoners van de Haarlemse Molenwijk komen steeds sterker in verweer tegen de ganzenjacht in de aangrenzende polder. De provincie verleent daar al tijden een jachtvergunning om de overlast van de ganzen voor boer en vliegtuigen tegen te gaan. Maar er zijn veel zaken die volgens de bewoners fout gaan en daar verzamelen ze nu bewijs voor. 

(Waarschuwing: sommige beelden in onderstaande reportage kunnen als schokkend worden ervaren) 

Bewoners verzamelen bewijsmateriaal tegen ganzenjacht vlak bij woonwijk - NH Nieuws / Geja Sikma

De Facebookpagina 'Stop de jacht in Molenwijk Haarlem!' heeft al bijna 200 leden. Steeds meer meldingen, foto's en filmpjes worden daar gedeeld. Het zijn vaak lugubere beelden van rotte ganzenlichamen in het water van de Molenplas. Maar ook van aangeschoten ganzen ín de tuinen, met een gebroken nekje. 

Een paar wijkbewoners voeren al jaren strijd tegen de jacht zo vlak bij hun woningen, maar ze krijgen geen gehoor bij de overheidsinstanties. "De gemeente wijst naar de provincie die de vergunning verstrekt, de provincie wijst naar Schiphol, maar niemand behalve de bewoners heeft enige zicht op wat hier gaande is."

Boeren en Schiphol

Vorig jaar nog bracht gedeputeerde Esther Rommel een werkbezoek aan de polder aan de zuidkant van de stad. "Ik begrijp echt wel hun zorgen", zei Rommel toen. "Maar ik begrijp ook de kant van de boer, want die heeft ook zijn problemen. En dan nog Schiphol en de veiligheid." En Erik Suurd van Wildbeheereenheid Haarlemmermeer, die de jagers vertegenwoordigt, liet toen weten dat de schade voor de boer niet onderschat moet worden. 

Maar die argumenten vindt buurtbewoonster Brigitte van Kesteren niet langer geldig. "Er wordt maar 15 dagen in elf maanden gejaagd, hoe kan dat dan beperkend zijn voor de ganzenoverlast."  En ze vindt de redenen ook niet opwegen tegen de overlast en het dierenleed. Als ze de schoten in haar woning hoort, laat ze alles vallen om foto's en filmpjes te maken om te bewijzen dat de vogels echt te dicht bij de huizen neervallen. 

"We zien het hondje van de jager nog even spelen met een stervende gans als die is neergeschoten"

Dierenactiviste Linda Steeman

"Zelfs een foto van een inheemse, beschermde gans die is geschoten en die gewoon in het park ligt waar gerecreëerd wordt door kinderen en waar gewandeld en gefietst wordt", laat Brigitte zien. En ook dierenactiviste Linda Steeman maakt zich druk over de aangeleverde foto's en filmpjes op de Facebookpagina. "Bijvoorbeeld zien we het hondje van de jager die nog even speelt met een stervende gans als die is neergeschoten. Maar die gans leeft nog een aanzienlijke tijd als de jager niet een genadeschot geeft. En dat gebeurt dus."

Politieke weerzin groeit

De groep bewoners heeft afgelopen week weer een beroep gedaan op de gemeente, om hen te helpen de jacht te stoppen. En hoewel D66 nog aangaf dat de verantwoordelijkheid voor de vergunning toch echt bij de provincie ligt, voelen steeds meer Haarlemse politici voor een gezamelijk actie tegen de ganzenjacht op hun grondgebied. 

"Binnen de stadsgrenzen zou het zo moeten zijn dat de gemeente daar nog wat over te zeggen heeft", vindt dierenactivist Linda Steeman. "Dus daarom willen we ook dat de gemeente ons gaat steunen." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]