Ga naar Content
Haarlem

Bewoners klaar met ganzenjacht naast woonwijk: "Geeft een heel eng gevoel"

1 maart 2020, 17.53 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

Pal naast de Molenwijk in Haarlem wordt er gejaagd op ganzen. Bewoners zijn er klaar mee: zij ervaren de jacht als té dichtbij en willen dat er een eind aan komt.

"Het geeft een heel eng gevoel", vertelt een buurtbewoner die vlakbij de hut woont waar de jagers uit schieten. "Ik voel mij geïntimideerd. Ik ervaar het als een vorm van terreur."

Schiphol

De jagers hebben een vergunning om naast de woonwijk te jagen. De ganzen geven Schiphol en de boeren overlast en mogen daarom afgeschoten worden. Maar naast een gevoel van onveiligheid vinden omwonenden het jagen ook heel naar om te zien.

"Ik liep hier een tijdje geleden met de hond en er valt naast mij een half aangeschoten gans neer", vertelt een vrouw. "En even later komt zijn partner die er naast gaat zitten. Die zit op een angstige manier te huilen bij het halfdode beest. Dat was afgrijselijk om te zien."

Ganzen_V2 - NH Nieuws

"Dit is gewoon niet de oplossing"

Buurtbewoonster

Volgens de wildbeheereenheid van Haarlemmermeer is het uitzonderlijk dat een neergeschoten gans vlakbij een voorbijganger neerkomt. Zij snappen de zorgen van de bewoners, maar zeggen hier nu eenmaal te mogen jagen.

"Ik zie het als een belangenconflict", vertelt Erik Suurd van de wildbeheereenheid Haarlemmermeer. "Je hebt de belangen van de boer en Schiphol, en aan de andere kant de belangen van de bewoners. Belangrijk hierin zal zijn of je er begrip voor hebt of niet. Ik hoor ook vaak van jagers dat ze positieve reacties krijgen."

Vergunning

De bewoners willen dat de politiek de vergunning intrekt. "Wij hebben alleen maar overlast", vertelt een vrouw die vlak aan het jachtgebied woont. "Dit is gewoon niet de oplossing"

De provincie gaat over de vergunning. PvdA Noord-Holland overweegt vragen te stellen over de jacht. "Wij maken ons zorgen over de manier waarop dit gebeurd, zeer dicht bij de bewoonde wereld", zegt Statenlid Aukelien Jellema van PvdA Noord-Holland. "Is dit de situatie die wij zouden willen, wil je dit zo onder het oog van omwonenden en kinderen?"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!