Ga naar Content

Strijden tegen burgemeesters en andere festiviteiten: zo vierde Alkmaar Ontzet

De 448ste viering van Alkmaar Ontzet is bijna voorbij. Alkmaarders moesten het ook dit jaar doen met een uitgeklede editie: geen optochten, geen grootse zuurkoolmaaltijd. Wel was er online weer van alles op touw gezet, zoals de Ontzettend Alkmaarse Kennisquiz, waar ook een team van (oud-)burgemeesters meestrijden. "Ik moet het van mijn collega's hebben", lacht Emile Roemer. "Ik zit er vooral voor de gezelligheid bij."

Burgemeesters doen mee aan de Alkmaarse Kennisquiz - NH Nieuws

Op de Paardenmarkt gaan de voetjes van de vloer bij optredens van Bizzey, Team Rush Hour en Joey X Manuel. Het Victorie Festival doet het feest morgen nog eens dunnetjes over met een Hollandse avond waar Tino Martin komt zingen.

Victorie Festival op de Paardenmarkt - Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Ontzet begon gisteravond officieel met de kranslegging bij het beeld van Victorien in het Victoriepark, de plek waar vroeger stadsmuren stonden waarvan in 1573 de Spanjaarden succesvol werden bestreden.

Alkmaar Ontzet

Alles wat je terug wilt zien van Alkmaar Ontzet vind je ook op onze Facebookpagina Nieuws uit Alkmaar en Omgeving. Wil je weten waarom Alkmaar haar Ontzet viert? Klik dan hier voor een 'mini-lesje Ontzet'

Jong en oud

De kinderen werden natuurlijk niet vergeten. Zij werden eerder deze week op school voorzien van een Ontzetontbijtje. Bij basisschool De Driemaster kregen ze naast het ontbijt, bezoek van burgemeester Anja Schouten. Die werd verrast met een luidkeels gezongen Stedelied, het Alkmaarse Ontzetlied.

Traditiegetrouw zijn de bewoners van Alkmaarse verzorgingshuizen getrakteerd op een Ontzetgebakje. In De Oldeburgh werden daarnaast ook de voorbereidingen getroffen voor een zuurkoolmaaltijd, dat is te zien in onderstaande reportage:

Ouderen genieten nog altijd van Ontzet - NH Nieuws/ Tom Jurriaans

Voorzitter Frits Westerkamp van de 8 October Vereeniging is zeer tevreden over hoe de dag (tot nog toe) verlopen is. "Ondanks dat we geen optochten hebben en een gezamenlijke zuurkoolmaaltijd, voelt het echt als Alkmaar ontzet. Het is mooi weer in de stad en mensen hebben rood-witte shawls om. Het is toch echt een feestje."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]