Ga naar Content
Alkmaar

Alkmaar Ontzet: waarom vieren we dat ook alweer?

6 oktober 2017, 18.00 uur · Aangepast 7 oktober 2021, 16.44 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

ALKMAAR Van Alkmaar de Victorie! Dit weekend zal de kreet weer vaak te horen zijn in de kaasstad, want Alkmaar viert Alkmaar Ontzet.

444 jaar geleden, op 8 oktober 1573, vertrok de laatste Spanjaard bij Alkmaar nadat de stad als eerste succesvol weerstand had geboden tegen de belegering door het Spaanse leger tijdens de tachtigjarige oorlog. Hoe dat er aan toe ging, legt conservator Christi Klinkert uit van het Stedelijk Museum Alkmaar. Een mini-lesje Ontzet-historie:

Alkmaar Ontzet: hoe zat het ook alweer? - NH/ Anne Klijnstra

Dit jaar wordt Alkmaar Ontzet op zaterdag 7 oktober gevierd. Dit in verband met de zondagrust. De 8 October Vereeniging wil daarmee iedereen de kans geven het feest mee te vieren.

Onder andere een kinderontbijt, brandweerwedstrijden, de herdenking met de Ontzetrede, de grote middagoptocht en de gezamenlijke zuurkoolmaaltijd staan weer op het programma. Nieuw dit jaar is dat Ontzet wordt afgesloten met een lasershow in plaats van vuurwerk.

NH Leeft zendt morgenmiddag live uit vanaf Alkmaar Ontzet. De uitzending begint om 15.15 uur.

Verticale dansvloer

Maar er is ook genoeg te beleven met de Victoriefeesten in de stad. Gisteravond organiseerde de Karavaan een optreden waarbij de Waagtoren veranderd werd in een verticale dansvloer. Mediapartner Alkmaar Centraal maakte daar opnames van:

Alkmaar Ontzet Moed -

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]