Ga naar Content

Zandvoortse boulevard Paulus Loot nu echt in nieuw jasje

De eerste stenen van de verouderde boulevard Paulus Loot in Zandvoort zijn er uitgeschept en daarmee is de herinrichting begonnen. De hele boulevard aan de zuidkant van Zandvoort wordt in een nieuw jasje gestoken en volgend voorjaar moet die klaar zijn voor als het nieuwe zomerseizoen begint.  

Herinrichting Paulus Loot al begonnen, maar wat wordt de rijrichting? - Foto: NH Nieuws

Begin dit jaar werd het voorlopige ontwerp voor de nieuwe boulevard door de gemeenteraad vastgesteld. Een boulevard met een bredere wandelpromenade en meer groen. Toch kwam daar wat kritiek op vanuit inwoners en ondernemers in Zandvoort.

Met het nieuwe ontwerp verdwijnen er 220 parkeerplaatsen aan de zee-zijde van de boulevard. Ondernemers maakten zich zorgen over hun bezoekers die volgens hen graag op de boulevard parkeren voor een kopje koffie of een lunchafspraak. Maar deze parkeerplekken worden gecompenseerd op parkeerterrein De Zuid, achter de boulevard en dit zou volgens de gemeente met alle doorgangen naar dit parkeerterrein, geen probleem moeten zijn. 

Voorlopig Ontwerp Boulevard Paulus Loot - Foto: gemeente Zandvoort

Ook was er wat tumult over de bankjes in het ontwerp. Deze stonden zo ingetekend dat het wandelend publiek voor de bankjes langs zou lopen en daarmee was het vrije uitzicht over zee weggenomen. De gemeente heeft daarom besloten om een enquête onder de bezoekers te houden en daarop volgend is het aantal bankjes met vrij uitzicht over de zee uitgebreid van 4 naar 7 en is het aantal banken in de groenstroken teruggebracht van 7 naar 5. Daarnaast zijn er nog 2 banken toegevoegd direct aan de zeereep. 

Fietsverkeer

Ondanks dat de werkzaamheden vandaag zijn begonnen, is het nog niet duidelijk wat er precies met het fietsverkeer gaat gebeuren. Het oorspronkelijke plan was om fietsers en voetgangers een prominente plek te geven op de boulevard en auto's te gast te laten zijn.

Fietsers mochten, in tegenstelling tot nu, in beide richtingen over de boulevard rijden. Maar de gemeenteraad stak daar toch een stokje voor, omdat het onveilig zou zijn om het fietsverkeer richting noord, over de boulevard langs geparkeerde auto's te laten rijden. 

Provincie Noord-Holland, die een deel van de herinrichting subsidieert met 8 ton, wil dat de boulevard toegankelijk is voor fietsverkeer uit beide richtingen. Als dit niet gebeurt, wil de provincie de subsidie terugtrekken. Vorige week dienden 6 partijen in de gemeenteraad van Zandvoort een motie in, om voor het nieuwe jaar tot een oplossing te komen en daarmee de subsidie veilig te stellen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]