Ga naar Content
Haarlem

200 parkeerplaatsen boulevard Zandvoort verdwijnen: "Dat moet je niet willen"

12 november 2020, 12.51 uur · Aangepast 12 november 2020, 14.04 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH

ZANDVOORT - De boulevard Paulus Loot gaat op de schop en het voorlopig ontwerp voor de herinrichting lijkt bij veel Zandvoorters in de smaak te vallen, met veel groen en meer ruimte voor fietsers. Maar dat er langs de boulevard ook 200 parkeerplaatsen gaan verdwijnen, vinden de ondernemers daar heel verontrustend. "Het zoeken van een parkeerplaats wordt als bijzonder storend ervaren door onze gasten", vertelt Peter de Rooij, eigenaar van strandpaviljoen Vooges. "Dus daar maken we ons zeker zorgen over." 

De boulevards in Zandvoort zijn verouderd en met de herinrichting hoopt de gemeente Zandvoort wat meer internationale allure uit te gaan stralen. De boulevard Paulus Loot in Zuid is als eerste aan de beurt. In het schetsontwerp is de straat onder andere ingericht als fietsstraat en verdwijnen er parkeerplaatsen aan de kant van de zee. En daar vallen de lokale ondernemers over. "In theorie is het plan heel erg mooi, maar de praktijk gaat anders uitwijzen", vreest Thomas Kroon van viskar Kroon, die al jaren een vaste stek heeft op de boulevard.

Volgens ondernemers is het van belang dat bezoekers op de boulevard in Zandvoort kunnen parkeren. - NH Nieuws

Veel bezoekers van de boulevard in Zandvoort-Zuid komen uit het achterland, zoals Heemstede, Bloemendaal, Aerdenhout, Haarlem en ook de regio Amsterdam. Ze komen ook op de 'relatief' rustige dagen om daar een kopje koffie te drinken, voor een lunchafspraak, een wandeling met de hond of om even een visje te halen bij Kroon. Het gemak van dichtbij parkeren is volgens strandpaviljoenhouder De Rooij van groot belang. "Als er 200 parkeerplaatsen verdwijnen, vrezen we dat bezoekers zullen uitwijken naar de boulevard in Noord of zelfs naar Noordwijk, waar ze nog wel op het duin kunnen parkeren. "

Parkeren op 'De Zuid'

Er blijven nog wel wat parkeerplaatsen op de Paulus Loot over, maar een stuk minder dan nu het geval is. De gemeente Zandvoort wil dat de bezoekers ook op parkeerplaats De Zuid gaan parkeren, een stukje verderop. Volgens De Rooij is dat te ver voor een kort bezoek en zal dat bezoekers juist afschrikken. Voor ouderen is dat volgens hem al helemaal geen optie. 

"Het weghalen van parkeerplaatsen op boulevard Paulus Loot is voor ons geen optie"

Peter de Rooij, strandpaviljoen Vooges

Ook visverkoper Thomas Kroon vindt het weghalen van de parkeerplaatsen een slecht plan. "Mensen zijn lui van aard en komen nu eenmaal het liefst met de auto. Dat zien wij ook. Ik denk dat je als badplaats met zoveel toeristen niet zomaar 200 parkeerplaatsen weg moet doen, zonder die te compenseren." De gemeente Zandvoort zegt wel de intentie te hebben, om deze parkeerplaatsen te compenseren door extra parkeerplaatsen te creeëren op parkeerplaats De Zuid. 

Bankjes en prullenbakken

Ook hebben ondernemers kritiek op het aantal bankjes en prullenbakken die in het nieuwe ontwerp verdwijnen. "Van de 30 prullenbakken, blijven er een paar over. Dat lijkt mij geen goed plan", aldus Kroon. Ook de vlaggenmasten op de boulevard, die de strandpaviljoens aanduiden, verdwijnen. Dat vindt De Rooij onacceptabel.  "Ik snap wel dat de ontwerper het mooier vindt zonder al die verschillende vlaggen, maar voor de bezoekers van Zandvoort is dit onhandig. Dan kun je ze dus niet meer aanwijzen dat ze bij de oranje vlag moeten zijn als ze een afspraak bij ons hebben."

Reactie gemeente

De gemeente Zandvoort laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat er een gesprek heeft plaatsgevonden met de ondernemers en dat hun inbreng mee wordt genomen voor het vaststellen van het definitieve plan. Een aantrekkelijk ingerichte boulevard zal volgens de gemeente meer bezoekers trekken en een boulevard die aan twee zijden vol staat met geparkeerde auto's wordt niet als aantrekkelijk gezien. Begin 2021 zal de gemeenteraad een besluit nemen over het het definitieve ontwerp. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook