Ga naar Content

Polsbandje voor barhoppers: niet elke gemeente ziet er heil in

Gemeenten mogen polsbandjes geven aan mensen die een geldig coronatoegangsbewijs hebben. Dit liet demissionair minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie deze week weten. De polsbandjes moeten het voor horeca-ondernemers makkelijker maken om te zien of iemand een geldige QR-code heeft. Uit een rondgang van NH Nieuws blijkt dat gemeenten verschillend denken over het inzetten van de polsbandjes.

Foto ter illustratie - Foto: NH Nieuws/Shutterstock/Farknot Architect

Met de polsbandjes, die je krijgt als je een geldige QR-code kan laten zien, kunnen mensen makkelijker van café naar café. Zo hoeft er niet bij elke horecagelegenheid een QR-code gescand te worden. Dit kan ook de druk op ondernemers verlichten.

Experiment

In Alkmaar werd vorig weekend al een alternatief uitgeprobeerd voor het scannen bij de deur. Daar kregen mensen een waterbestendige stempel of een polsbandje.

De gemeente Hoorn begint dit weekend met experimenteren: morgen kunnen mensen daar een polsbandje krijgen. Als het een succes is, willen de horeca en gemeente volgend weekend op vrijdag en zaterdag de polsbandjes gaan gebruiken.

De horeca-ondernemers in de gemeente Zaanstad willen ook graag de coronabandjes gaan gebruiken. De gemeente staat daar positief tegenover: al is er nog niets definitief, de plannen staan wel al in de steigers.

Centraal scanpunt

Ook Castricum bedacht een plan: daar wordt vanaf vanavond 20.00 uur met een centraal scanpunt gewerkt. Mensen krijgen daar blacklight-stempels, die met een UV-lamp bij de deur en bij de bar bekeken kunnen worden. Jongeren onder de 18 die nog geen alcohol mogen, krijgen een andere stempel. 

"In Beverwijk hoppen mensen niet van kroeg naar kroeg"

Loes Hekkens, woordvoerder Beverwijk

Volgens de gemeente zullen er meerdere beveiligers rondlopen en -fietsen en zijn ook de boa's op pad met een poster waarop de werking van het scanpunt en de stempels beschreven staat.

Stamcafé

Als een gemeente de polsbandjes wil gebruiken, mag dat alleen in bepaald gebied. Daarom heeft de gemeente Heemskerk voorlopig besloten om de bandjes links te laten liggen. "In goed overleg met de horecaondernemers hebben we besloten om geen gebruik te gaan maken van de polsbandjes. Het is niet haalbaar om een gebied af te sluiten. Daar is de horeca te verspreid voor", legt woordvoerder Lisette Brom uit. 

Ook in Beverwijk moet je voorlopig nog een QR-code op je telefoon of papier laten zien. Volgens woordvoerder Loes Hekkens wacht de gemeente nog een voorstel van de horeca af. "We hebben overleg gehad met de ondernemers en we wachten af met welk voorstel ze komen." Ze denkt niet dat de bandjes voor Beverwijk de oplossing zijn. "In Beverwijk hebben mensen een stamcafé en hop je niet van kroeg naar kroeg. Dan is zo'n bandje misschien niet zo nodig."

Keus aan horeca zelf

Gemeente Haarlemmermeer wil graag van horeca-ondernemers zelf weten of ze willen werken met toegangsbandjes. "Als zij polsbandjes willen, gaan we samen kijken hoe we dat het beste kunnen faciliteren", laat de gemeente weten. Horeca-ondernemers hoeven overigens niet voor de kosten op te draaien. "Bekostiging vindt plaats uit de door het Rijk toegezegde middelen."

"Zodra de openingstijden veranderen, gaan we daarnaar kijken"

Jos Wienen - Burgemeester Haarlem

Ook de gemeente Medemblik laat de horeca-ondernemers vrij in hun keuze om de polsbandjes te gaan gebruiken. "De gemeente kan helpen bij de uitvoering, maar neemt niet de beslissing of leiding", aldus een woordvoerder.

Geen behoefte

In de hoofdstad worden dit weekend nog gewoon QR-codes gescand bij de deur. "Amsterdam gaat niet dit weekend met de polsbandjes werken", aldus een woordvoerder. "We besluiten op een later moment of we dit gaan toepassen."

Zowel in Heiloo als in Bergen gaat er niet gewerkt worden met de bandjes. Volgens Burgemeester Lars Voskuil van Bergen gaat het 'best goed zo'. "Complimenten en dank aan de ondernemers."

Ook de horeca in Haarlem heeft volgens de gemeente geen behoefte aan de alternatieve toegangscontrole. Dit heeft te maken met de vroege sluitingstijden. Hierdoor blijven mensen op dezelfde plek en gaan ze niet 'hoppen'. "Maar zodra de openingstijden veranderen, dan gaan we daarnaar kijken", zei burgemeester Wienen eerder tegen NH Nieuws en Haarlem 105.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.