Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Schipholbaas over zomer: "Heel veel is goed gegaan"

27 augustus 2021, 15.30 uur · Door Doron Sajet

Schipholtopman Dick Benschop vindt dat de zomer op de luchthaven over het algemeen goed is verlopen. Hij is minder blij met de 'kofferchaos' bij Transavia: "Er zijn momenten geweest dat het niet goed ging. Die problemen moeten worden opgelost." In juli en augustus verwerkte Schiphol 7 miljoen passagiers, bijna anderhalf miljoen meer dan de eerste zes maanden van 2021 bij elkaar opgeteld.

Foto: Chaos in de bagagehal van Schiphol - Eddy van Warmerdam

Dick Benschop blijft erbij dat Schiphol goed voorbereid was op de zomerdrukte. Voor de vakantie waarschuwden vakbond FNV en de Tweede Kamerfractie van de SP voor een chaos op de luchthaven, vanwege een tekort aan personeel.

Uiteindelijk ging het vooral mis bij het bedrijf Viggo, dat sinds april voor Transavia de grondafhandeling verzorgt. Viggo bleek niet altijd in staat tijdens piekuren alle vluchten te kunnen beladen, waardoor vliegtuigen met passagiers, maar zonder koffers vertrokken.

Onervaren

Vakbond FNV stuurde deze week namens haar leden een brandbrief naar Transavia. Die noemden Viggo te onervaren om de operatie op Schiphol aan te kunnen. Volgens Benschop is Viggo wel een 'heel ervaren bedrijf dat ook op Eindhoven actief is'.

De problemen bij Viggo moeten worden opgelost, vindt Benschop. Het artikel gaat verder onder de video.

Dick Benschop van Schiphol vindt dat er heel veel goed is gegaan afgelopen zomer - NH Nieuws / Doron Sajet

Het eerste half jaar van 2021 telde Schiphol 86.000 vluchten en 5.6 miljoen passagiers. Aan het einde van het jaar verwacht Benschop 240.000 tot 270.000 vluchten en maximaal 28 miljoen passagiers te hebben verwerkt. Vorig jaar kwam Schiphol uit op 227.000 vluchten en 21 miljoen reizigers.

Verlies

Vanochtend maakte Schiphol ook bekend dat er het eerste half jaar een verlies van 158 miljoen euro is geleden. Dat verlies geldt ook voor de luchthavens van Rotterdam en Eindhoven, die onder de Royal Schiphol Group vallen.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]