Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Coronacrisis slingert Schiphol terug in de tijd: dit jaar net zo druk als in 1992

1 december 2020, 15.38 uur · Aangepast 1 december 2020, 15.50 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Het aantal vluchten van en naar Schiphol is dit jaar fors gedaald en zal zelfs vergelijkbaar zijn met het jaar 1992. Toen werden er 239.000 vliegbewegingen geteld. Het totaalaantal van 2020 zal daar waarschijnlijk zelfs wat onder liggen, met - naar schatting van NH Nieuws - 'slechts' tussen de 215.000 tot 235.000 vluchten. 

Wachtende passagiers op de G-pier van Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Tot 1 november van dit jaar telde Schiphol 196.544 vliegbewegingen en 18.747.903 passagiers. Als je deze lijn doortrekt, kom je aan het einde van dit jaar uit op ongeveer dezelfde aantallen als in de vroege jaren '90. 

Daarmee is het aantal vluchten zelfs minder dan de helft van vorig jaar, toen Schiphol het recordaantal van 496.826 bereikte. Schiphol heeft jaarlijks ruimte voor een half miljoen startende en landende vliegtuigen. 

Het aantal passagiers zorgde vorig jaar ook voor een record op Schiphol met 71.680.334. Het totaalaantal passagiers zal eind december waarschijnlijk maar rond de 20 miljoen uitkomen.

Geparkeerde vliegtuigen

Begin dit jaar ging Schiphol nog uit van nagenoeg dezelfde vervoerscijfers als in 2019, maar de coronacrisis maakte in maart een abrupt einde aan die voorspoed. Overbodige vliegtuigen moesten voor langere tijd worden geparkeerd en Schiphol's grootste klant KLM ging aan het staatsinfuus. Een deel van de vloot staat nu nog in Eelde geparkeerd.

tekst gaat door onder de grafiek

Afgelopen zomer was het vertrouwen van de reiziger heel even terug. Een aantal landen kreeg een geel reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat advies werd na de zomervakantie teruggedraaid.

Alle reizen naar het buitenland worden nog zeker tot half januari afgeraden, op een deel van Caribisch Nederland na dat door het kabinet als binnenland wordt beschouwd.

Schiphol laat NH Nieuws in een reactie weten dat het nu nog te vroeg is om een nauwkeurige schatting te maken, maar gaat er ook vanuit dat de cijfers van 2020 vergelijkbaar zullen zijn met de aantallen van begin jaren negentig.

Artikel gaat verder onder de foto

Schiphol in de jaren '90 - Foto: ANP Historisch Archief (CC BY-NC-ND 4.0)

In NH's luchtvaartprogramma Airtime kijken we terug op een uitzonderlijk luchtvaartjaar. Het jaar begon voorspoedig voor Schiphol, maar de bedrijvigheid kwam half maart abrupt tot stilstand door de coronacrisis:

NH Airtime: Terugblik op 2020 - NH Nieuws / Doron Sajet

Op het YouTube-kanaal van NHAirtime vind je alle voorgaande uitzendingen en langere uploads van nieuwe vliegtuigen, airlines en lounges op Schiphol. NH Airtime wordt ook iedere eerste en derde dinsdag van de maand op het televisiekanaal van NH uitgezonden, om 17.50 uur (met herhalingen tot en met de volgende avond).