Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Schipholpersoneel bezorgd over dreigende zomerchaos, maar geen zorgen bij directie

14 juni 2021, 11.30 uur · Aangepast 16 juni 2021, 16.13 uur · Door Doron Sajet

Medewerkers van Schiphol voeren woensdag actie voor de deur van de luchthaven. Ze zijn bezorgd over de dreigende zomerchaos op de luchthaven. Volgens vakbond FNV is er te weinig personeel, dat ook nog eens overwegend onervaren is om de drukte het hoofd te bieden. Volgens de topman van Schiphol is zijn luchthaven al maanden voorbereid.

Actievoerders bij Schiphol Plaza - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Tijdens de coronacrisis zijn veel ervaren beveiligers, schoonmakers, afhandelaars en buschauffeurs ontslagen. "Er is daardoor niet alleen een potentieel personeelstekort, maar er is ook heel veel ervaring verdwenen", zegt Joost van Doesburg van FNV. "De nieuwe mensen zijn nog onvoldoende getraind om de komende drukte goed te begeleiden."

Schiphol-topman: wij zijn klaar voor de zomer

Volgens Schiphol-topman Dick Benschop is de luchthaven op tijd begon met het werven en opleiden van nieuwe mensen. "Er zullen momenten zijn dat het weer druk zal zijn op Schiphol", zei Benschop op 2 juni tegen NH Nieuws. "Maar ook niet de hele dienst of de hele dag".

NH Nieuws sprak twee weken geleden met Schiphol-topman Dick Benschop over de zomerdrukte: 

Volgens Schiphol-topman Dick Benschop is de luchthaven klaar voor de zomer - NH Nieuws / Doron Sajet

FNV heeft  de Inspectie SZW gevraagd de arbeidsomstandigheden op de luchthaven te controleren en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om controles uit te voeren naar de vliegveiligheid. "Door de snel toenemende drukte, het tekort aan ervaren personeel en de slechte werkomstandigheden zal het aantal incidenten toenemen en kunnen er vliegonveilige situaties ontstaan", aldus Van Doesburg. FNV wijst op vergelijkbare waarschuwingen van de European Union Aviation Safety Agency (EASA).

Aanstaande woensdag voert het personeel actie op Schiphol Plaza. De medewerkers eisen een opstartplan van Schiphol om de zomerchaos te voorkomen.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]