Ga naar Content

Omgevingsdienst tikt Tata Steel op de vingers na lozen zware stoffen in riool

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft Tata Steel op de vingers getikt voor het lozen van giftige stoffen in het riool. Uit een controle is gebleken dat onder meer hoge concentraties kwik, lood en nikkel via de fabrieken indirect illegaal in het gemeentelijke riool zijn beland.

Tata Steel - Foto: NH Media

Dat Tata Steel kwik in het riool loodst, was eind maart al bekend, toen de Omgevingsdienst een overzicht van zware stoffen opvroeg die de fabriek loosde. Daarop had de Omgevingsdienst de fabriek al een waarschuwing uitgedeeld door middel van een brief.

Boete

Tata Steel zegt voor het lozen van het kwik een vergunning te hebben. Maar de Omgevingsdienst zegt daar nu na onderzoek niet in mee te gaan. Experts hebben de lozing vastgesteld en ook geconstateerd dat de lozing illegaal is. Ook zou Tata Steel resultaten van een analyse van de gedumpte stoffen naar de Omgevingsdienst sturen, maar had dit niet gedaan.

De Omgevingsdienst gaat om die redenen nu een stap verder en legt Tata Steel een zogenoemde last onder dwangsom op. De staalfabriek bij IJmuiden hangt een boete van minimaal 20.000 euro boven het hoofd, als het bedrijf binnen vier weken de problemen niet heeft opgelost.

Volgens woordvoerder Annemiek Bots heeft de opgelegde last onder dwangsom effect. "Je ziet dat Tata bezig is met alternatieven om deze lozing te stoppen."

Geen gevaar

Volgens de Omgevingsdienst gaat het om zogenoemde hoogovengascondensaat. Daar zitten zware stoffen in als lood en nikkel. Via het bedrijfsriool zijn de stoffen in het gemeentelijke riool beland.

De Omgevingsdienst zegt dat er geen gevaar is voor de veiligheid en de gezondheid van de omgeving. De giftige stoffen zijn geloosd in rioolwater dat nog niet is gezuiverd via de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Pas na die zuivering wordt het water geloosd op het oppervlaktewater.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]