Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Twee uur lang gedogen tappen: Horeca mag openblijven tijdens laatste verboden uurtjes

25 juni 2021, 17.49 uur · Aangepast 25 juni 2021, 18.42 uur · Door Carolien Hensbergen & Josta Bosma

Horeca met een nachtvergunning mag vanaf morgen weer tot in de late uurtjes open blijven. Vandaag moeten de deuren nog om 22.00 uur dicht, maar een minuut na middernacht geldt de vroege sluitingstijd niet meer. De regels eisen dus: twee uur dicht en weer door dus. Maar veiligheidsregio's laten al aan NH Nieuws weten dat de meeste gemeenten niet gaan handhaven als horecagelegenheden toch open blijven.

De Tulp, Amsterdam - NH Nieuws
Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei vanmiddag al dat handhavers niet hoeven op te treden als kroegen vanavond open blijven. Grapperhaus gaf aan dat die beslissing om wel of niet te handhaven bij de gemeenten ligt. "We gaan het gemeenten die de horeca tussen 22.00 en 24.00 uur niet aanspreken, niet moeilijk maken."

Uit een rondgang van NH Nieuws bij veiligheidsregio's blijkt dat gemeenten het advies van de demissionair minister opvolgen. De regio's Amsterdam-Amstelland, Kennemerland en Zaanstreek-Waterland hebben al besloten dat er vanavond niet gehandhaafd gaat worden. Amsterdam-Amstelland roept mensen wel op om aan de coronaregels te blijven denken. "Geniet met mate en binnen de coronaregels. Bij excessen treden we alsnog op, dus als mensen zich bijvoorbeeld niet aan de regels, zoals de anderhalvemeterregel, houden."

"In de tussentijd dat we dicht moeten, gaan we met het personeel lekker barbecueën en daarna er weer tegenaan"

Roy Brouwer - Biercafé De Barbier
Ook in het noorden van de provincie hoeven cafés de deuren niet voor twee uur te sluiten. "Burgemeester Jan de Boer heeft besloten om deze avond al de versoepeling toe te staan en niet te handhaven op de openingstijden", zegt woordvoerder Maria de Wit van gemeente Den Helder. "Wel blijft het belangrijk dat alle gasten anderhalvemeter afstand houden en een vaste zitplek hebben."

In de Gooi- en Vechtstreek nemen de gemeenten zelf het besluit of ze wel of niet handhaven op de sluitingstijden van horeca. "Het kan dus per gemeente verschillen", laat de veiligheidsregio weten.

Tekst gaat door onder de video. Alkmaarse jongeren zijn heel blij dat ze dit weekend eindelijk weer dicht tegen elkaar aan kunnen staan. Alleen moet je van tevoren wel even een test laten doen. Deze Alkmaarse jongeren lieten zich massaal testen aan de Edisonweg. 

Geteste jongeren hebben grootse weekendplannen - NH Nieuws

Er weer tegenaan

Biercafé De Barbier in Hilversum gaat creatief met de regels om, zodat gasten vandaag al tot ruim na middernacht terecht kunnen. De kroeg sluit vanavond om 22.00 uur vanwege de beperkingen, maar twee uur later gaan ze weer open van 00.01 uur tot 03.00 uur. Roy Brouwer van het café  kreeg via de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland te horen dat ze dit zo mogen doen. "In de tussentijd dat we dicht moeten - tussen 22.00 en 0.00 uur - gaan we met het personeel lekker barbecueën en daarna er weer tegenaan", vertelt hij.

Extra personeel

Cafés in West-Friesland zijn blij met de oproep van Grapperhaus. "Fantastisch! Iedere dag dat we meer open mogen zijn we blij mee", zegt Lidia de Jong van café De Dijk 85 in Enkhuizen. Al was het voor veel horecazaken nog wel snel schakelen. "We hebben last minute nog personeel geregeld."

Bij café De Klinker in Hoorn hadden ze de oproep van de minister liever eerder gehoord. "Natuurlijk zijn we er blij mee, maar volgens mij had het wel iets eerder doorgegeven mogen worden. Moet nu toch van alles snel weer omzetten", zegt eigenaar Jort. Ondanks dat verwacht hij dat het vanavond een feestje wordt: "Het gaat echt gezellig worden. Het hele weekend trouwens!"

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.