Ga naar Content

Met z'n allen in een volle kroeg, hoe deden we dat ook alweer?

Voor het eerst in meer dan een jaar tijd in een kroeg staan en géén anderhalvemeter afstand hoeven houden. Dat gaat even wennen worden, weet etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo. Morgen is een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs 'genoeg' om de kroeg binnen te komen voor een drankje óf het kijken van een EK-wedstrijd. 

Foto: Anne-Marie van Leggelo & Pixabay

"Dat gaat zeker wennen zijn", herhaalt Van Leggelo. "Het grappige is dat het al ongelofelijk wennen was om die anderhalve meter te handhaven in het begin. We hadden namelijk totaal geen gevoel bij die afstand. Normaal gesproken staan wij Nederlanders op 90 centimeter van elkaar, daar voelen wij ons comfortabel bij. Die anderhalve meter was dus heel erg wennen. En nu mag je weer dichter bij staan en is dat ook weer wennen: dat voelt nu namelijk heel onnatuurlijk."

Kwestie van doen

Toch is het volgens haar gewoon een 'kwestie van doen'. "We zijn ons nu nog heel bewust van die anderhalve meter, maar er gaat een moment komen dat het natuurlijke, spontane terugkomt. Dat kan even duren; als er íets moeilijk is in de mens, is het gewoontes veranderen", vertelt Van Leggelo. "Op een bepaalde manier bij elkaar staan, maar ook de drie kussen ter begroeting zijn gewoontes." 

Het lastige is volgens haar dat sommigen hard zullen moeten wennen aan het verlies van afstand. "Sommigen vonden die afstand wel prima en willen nog niet dichterbij komen. Ook is nog niet iedereen gevaccineerd; het is nog helemaal niet zo vanzelfsprekend bij wie je dichterbij gaat staan en bij wie niet."

"Anderhalve meter afstand is abnormaal"

Anne-Marie van Leggelo, etiquette-deskundige

In de kroeg zal dat volgens de etiquette-deskundige niet zo'n probleem zijn: "Mensen kíezen ervoor naar de kroeg te gaan; die hebben er zin in en zullen met z'n allen heel blij zijn dat die afstand niet meer hoeft." Maar ook voor hen zal het raar voelen. "Een drukke ruimte, veel mensen bij elkaar; mensen zullen sneller overprikkeld raken. Maar ik denk wel dat het snel went. Die anderhalve meter afstand is abnormaal, dicht bij elkaar willen staan is de mens."

Ook de kleine kroeggesprekjes zijn terug van weggeweest. "Dat gaat veel energie kosten", voorspelt ze. "Je moet weer leren om small talk te houden; wie ben je, wat doe je. Luisteren naar veel verschillende mensen, terwijl je eigenlijk een jaar in een bubbel hebt gezeten..."

Not done

Als je dan eenmaal in de kroeg staat, zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. We weten inmiddels allemaal (hopelijk) wel dat met je vinger knippen in een restaurant of café not done is. Maar hoe zit het met tussen kleine tafeltjes door manoeuvreren? Of tussen mensenmassa's? 

"Probeer jezelf niet erdoorheen te drukken en waar mogelijk te excuseren als je erlangs wil", doelt Van Leggelo op een menigte. "Niet met de rug passeren, maar met je borst. En wend je hoofd af. Respecteer de ruimte van een ander." Handig om te onthouden als je in de kroeg staat: "Niet te hard praten en denk aan je drankgebruik." Je bent per slot van rekening niet meer thuis, waar de manieren misschien toch wat meer achterwege bleven. "Houd je glas in je linkerhand, dan kun je met rechts handen schudden of een corona-elleboog geven", voegt de deskundige knipogend toe. 

Ga je zondag naar een café om de wedstrijd Nederland - Boedapest te kijken, vergeet dan niet een shirt aan te trekken - hoe mooi het weer ook is. "Een blote bast, dat doe je niet. Dat is echt not done. Trek iets oranjes aan", adviseert Van Leggelo, "dat is leuk en sfeerverhogend."

EK kijken op schermen

NH Nieuws heeft een rondgang gemaakt bij de verschillende gemeenten, wat betreft het toelaten van schermen zondag. De regels overlappen grotendeels. Zo moeten gasten blijven zitten op hun plek en moeten de schermen op het terras gericht zijn, anders telt het als evenement. Plekjes moeten van tevoren worden gereserveerd en in bijvoorbeeld Amsterdam moet wél anderhalve meter afstand worden gehouden. 

Als er gebruik wordt gemaakt van Testen voor Toegang, mogen er wel schermen binnen zijn. Dan hoeven gasten in bijvoorbeeld Gooise Meren geen afstand te houden. Vaste plekken zijn dan ook niet verplicht. 

Grote schermen - en dus met z'n allen op straat kijken - mogen nergens. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.