Ga naar Content

Lerarentekort speelt Zaans onderwijs nog steeds parten: 'Geen sollicitanten'

De roosters voor het nieuwe schooljaar komen rond, maar het had niet veel gescheeld of de Zaanse klassen hadden zonder juf of meester gezeten. "Ik maak me er het meest zorgen over dat we geen sollicitanten meer hebben", vertelt Rien Spies. Volgens het lid van college en bestuur van Agora is het probleem groter geworden en tijdens de pandemie ondergesneeuwd. 

Juf Tessa staat graag voor de klas bij De Eigen Wijs in Wormer (archieffoto) - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

"We hebben één school die nog niet rond is", laat Rien Spies, werkzaam voor Agora, weten. Dat lijkt positief, maar 'we hebben geen mensen voor langdurig zieken of dames die zwanger worden'. "Die zijn er dan weer een aantal maanden uit."

Ellen Voskuilen van het college van bestuur van scholengemeenschap Zaan Primair herkent het probleem: "Voor ons is het ook lastig. Er zijn nog wel gesprekken, maar het begint op te drogen." Er zijn volgens haar enkele directeuren die nadenken over een plan B, al weet ze nog niet precies hoe dat plan invulling moet krijgen.

Voordeel voor Amsterdam

Het grootste probleem is volgens Rien Spies dat scholen hun leerkrachten 'binnenhouden'. "Er is 8,5 miljard euro naar het onderwijs gegaan. Alle scholen krijgen grote bedragen." Een school kan daardoor nu iemand vasthouden die ze normaal zouden moeten ontslaan omdat de bezetting rond is. "Docenten vertrekken nu niet." En daardoor wordt het probleem in de Randstad alleen maar groter. 

"In Amsterdam mogen ze leerkrachten extra betalen, en dat mogen wij niet"

RieN Spies, college van bestuur Agora

Spies: "Daarnaast mogen ze in Amsterdam leerkrachten extra betalen en wij mogen dat niet." Met de zogeheten transfervergoeding krijgen leerkrachten een geldbedrag als ze in de hoofdstad gaan werken. "Ik ben bang dat als mensen kunnen kiezen we ze kwijt raken. Het maakt het niet makkelijker", voegt een bezorgde Ellen Voskuilen toe. 

Onderwijsassistent voor de klas

Ook is er volgens Rien Spies een verborgen lerarentekort. "We hebben veel leerkrachten vervangen door onderwijsassistenten." Hoewel dat bekwaam personeel kan zijn en de leerlingen ook van hen les kunnen krijgen, is het lerarentekort daarmee niet opgelost. Spies: "In de coronaperiode is het in de schimmigheid geraakt, er waren andere dingen aan de haak."

Bovendien is de nieuwe aanwas niet zo groot als een paar jaar geleden werd verwacht. "Het aantal studenten voor de pabo's is duizend lager dan het jaar daarvoor", licht Spies toe. Aanmeldingen kunnen nog oplopen, maar het is volgens hem wel een zorgelijk punt.

In Zaanstad zijn verschillende middelen ingezet om nieuwe docenten aan te trekken. Zo krijgen nieuwe leerkrachten van buiten de regio voorrang op een huurwoning. Een enkele sollicitant komt hierdoor naar de streek, maar niet genoeg. "De belangstelling is laag", zegt Spies. Voskuil is blij dat één nieuwe medewerker een woning aangeboden heeft gekregen. "Alle kleine beetjes helpen."

Zie hieronder de reportage die NH Nieuws eerder maakte over de voorrang op een huurwoning.

Een baan én een woning - NH Nieuws

Ook is er veel geïnvesteerd in zij-instromers. In de afgelopen vier jaar zijn daar zo'n 12 leerkrachten uit voortgekomen. "We zijn met zo'n 60-70 mensen begonnen", schetst Spies het beeld.

Er zijn volgens hem verschillende redenen waarom zij-instromers uiteindelijk toch voor een andere sector kiezen. "Het salaris valt tegen, de cultuurschok is groot of ze vinden de opleiding te praktisch." Volgens het lid van college en bestuur valt voor sommige zij-instromers het vak gewoon tegen, of 'is de werkdruk te hoog'. Andere blijken toch niet zo goed met kinderen te zijn als ze hadden gedacht.

'Het is een vak'

"Niet iedereen kan leraar worden. Het is een vak", besluit Spies. Het zullen spannende maanden worden voor Agora en Zaan Primair, die ondanks het tekort alles op alles zetten op volgend schooljaar voor een iedere klas een leraar beschikbaar te hebben.  

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook