Ga naar Content

Leraren doen aangifte na geweld door leerlingen: 'Schrik zit er goed in'

Niet de school zelf, maar meerdere leraren van het Bussumse Willem de Zwijgercollege gaan aangifte doen van bedreigingen en fysiek geweld door enkele leerlingen. Dat bevestigt rector Jan Adels tegen NH Nieuws. Het gaat om leerlingen die betrokken waren bij de uit de hand gelopen examenstunt op de middelbare school afgelopen vrijdag. Ze zouden tijdens de ongeregeldheden hun leraren hebben aangevallen. "De schrik zit er nog steeds in."

De politie greep in - Foto:

De examenstunt op de Bussumse middelbare school liep vrijdag uit de hand toen een grote groep examenleerlingen aangeschoten met lege flessen begon te gooien. Toen de school de jongeren naar huis stuurde, gingen ze wel weg, maar niet naar huis. Ze gingen naar het iets verderop gelegen Sint Vituscollege. Daar gooiden ze met hout en stenen, pleegden ze vernielingen en intimideerden ze leraren. Ook vielen ze leraren fysiek aan. 

Nadat de relschoppers ook daar werden weggestuurd, keerden ze terug naar het Willem de Zwijgercollege waar ze de school probeerden open te breken en ook leerkrachten aanvielen. De politie moest ertussen komen om de jongeren uit elkaar te drijven en de rust terug te brengen. Daarbij deelde de politie enkele rake klappen uit.

Lees ook

Aangiftes van leraren

Het Willem de Zwijgercollege vertelde na afloop van de examenstunt al te overwegen aangifte te gaan doen tegen de relschoppers. Nu blijkt dat niet de school deze aangifte gaat doen, maar enkele aangevallen leraren afzonderlijk. "Het gaat om enkele leraren die door de leerlingen echt flink zijn aangevallen of bedreigd. Dat vind ik echt niet door de beugel kunnen en ik begrijp heel goed dat deze collega's naar de politie stappen. Dat er op school vernielingen zijn gepleegd, vind ik tot daar aan toe. Ik praat het niet goed, maar dat repareren we wel weer. Maar het geweld is echt van een heel andere orde", vertelt Adels.

Hoeveel aangiftes er precies te verwachten zijn, durft Adels nog niet te zeggen. "Dat hangt ook van de betrokken leraren af, maar het zullen er zeker meerdere zijn. De leerkrachten die het van plan zijn, gaan ergens de komende dagen aangifte doen."

"Je werkt jarenlang met deze leerlingen, je helpt ze en helpt ze op weg naar een mooie carrière. Je bouwt ook een band met ze op. En dan gebeurt dit"

Rector jan Adels van het Willem de Zwijgercollege

Ook zou het goed kunnen dat niet alleen leerkrachten van het Willem de Zwijgercollege, maar ook leerkachten van het Sint Vituscollege naar de politie stappen. "We weten dat het ook daar ontzettend uit de hand gelopen is en leerkrachten zijn aangevallen. Dat gebeurde door leerlingen van onze school, maar ook door leerlingen van het Sint Vituscollege zelf. We hebben als scholen goed contact met elkaar, maar of we ook vanuit de andere school aangiftes kunnen verwachten weet ik nog niet."

Verdrietig

Hoewel de letterlijke rust na de rellen van vrijdagmiddag op de school ondertussen is teruggekeerd, is het voor rector Adels en de betrokken docenten nog allesbehalve rustig. "We beseffen nu pas goed wat er vrijdag daadwerkelijk allemaal gebeurd is. We hebben van alle kanten filmpjes en foto's gekregen en ook onze eigen beveiligingsbeelden bestudeerd. Dan schrik je echt van wat je ziet", aldus Adels. 

De sfeer onder de betrokken leerkrachten is dan ook erg gelaten. "De aangevallen collega's, maar ook leerkrachten die gewoon hebben gezien wat er vrijdag gebeurde, zijn vooral erg verdrietig. Je moet je voorstellen dat je jarenlang werkt met deze leerlingen, je helpt ze en helpt ze op weg naar een mooie carrière en een plek in de maatschappij. Je bouwt ook een band met ze op. En dan gebeurt dit. Dit is gewoon echt niet voor te stellen en het heeft er ontzettend hard ingehakt. Het is wat dat betreft fijn dat het nu meivakantie is, zodat alle collega's even tot rust kunnen komen."

"Ik verwacht dat ze hier een groot deel van hun leven spijt van zullen hebben. Berouw komt helaas na de zonde"

rector Jan Adels van het Willem de Zwijgercollege

Voor de betrokken leerlingen wordt het allesbehalve een rustige meivakantie. Los van de te verwachten aangiftes van de leerkrachten, wil de school nog een hartig woordje met de relschoppers spreken. Ze kunnen, ondanks de vakantie, nog deze week een telefoontje van de rector verwachten. 

Berouw

Rector Jan Adels hoopt dat de betrokken examenkandidaten het weekend hebben gebruikt om na te denken wat ze precies hebben aangericht vrijdag. "Vrijdag was er behoorlijk wat drank in de man, dus ze zullen zaterdag wel een flinke kater hebben gehad", verwacht Adels. "Ik hoop dat ze, nu de kater weg is, tot inkeer zijn gekomen en beseffen dat ze echt fout zijn geweest."

De rector hoopt dat de jongeren de rest van hun leven zullen terugdenken aan de bewuste vrijdag. "Als je later echt volwassen bent, zul je altijd aan deze examenstunt terugdenken als je denkt aan je middelbareschooltijd. Dat zou een leuke herinnering moeten zijn, maar ik verwacht dat ze hier een groot deel van hun leven spijt van zullen hebben. Berouw komt helaas na de zonde."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]