Ga naar Content

Eindexamenfeest uit de hand gelopen: school overweegt aangifte tegen leerlingen

Een eindexamenfeest in Bussum is gisteren volledig uit de hand gelopen. Wat in de ochtend bij het Willem de Zwijger College nog rustig begon, eindigde in de middag met een gevecht met de politie. Jongeren probeerden met geweld de school open te breken, leraren werden geïntimideerd en aangevallen, zegt Jan Adels, rector van het Willem de Zwijger College.

Foto: Google Streetview

Volgens de rector begon het feestje al vroeg in de ochtend. Leerlingen hadden zich voor het Willem de Zwijger College verzameld voor een examenstunt. "Dat hield in dat een auto voor kwam rijden. Daar zat een wagentje achter waar een geluidsinstallatie op stond", zegt Adels. Leerlingen konden de school niet in, het Willem de Zwijger College had al geruchten opgevangen dat er plannen waren voor het feestje.

Volgens Adels ging het om 'een grote groep jongeren', met voornamelijk leerlingen uit de examenklassen van het Willem de Zwijger, maar ook kinderen die er niet op school zitten. "Ze waren muziek aan het draaien en dansen en een beetje aan het gillen. Het was best gezellig. Althans, zo begon het."

"Er ging meer alcohol in en er werden flessen gegooid. Ook kregen we klachten van buurtbewoners dat kinderen in hun tuin plasten"

Jan Adels, rector Willem de Zwijger College

Na een tijdje werd de sfeer namelijk volgens de rector grimmiger. "Er ging meer alcohol in en er werden flessen gegooid. Ook kregen we klachten van buurtbewoners dat kinderen in hun tuin plasten. Toen dachten we: dit is niet meer goed." De school besloot daarop alle leerlingen naar huis te sturen. De politie werd erbij gehaald, agenten spraken de jongeren aan, die vervolgens vertrokken. De rust was volgens Adels niet veel later teruggekeerd op het schoolterrein.

"Maar wat we niet wisten, was dat de leerlingen toen naar het Vitus College gingen en naar binnen drongen. Daar hebben ze zich slecht gedragen." Volgens de rector is er met hout en stenen gegooid. "Er zijn vernielingen aangericht, collega's en medewerkers zijn geïntimideerd en fysiek aangevallen."

Gevecht

Toen de groep ook daar werd weggestuurd, kwamen de jongeren weer terug naar het Willem de Zwijger College, waar het ook uit de hand liep, zegt Adels. "Ze probeerden met geweld de school open te breken, collega's werden op een vervelende manier benaderd. De politie was nog in de buurt en zagen dat en hebben ingegrepen. Dat was het begin van een hele nare toestand."

De rector zegt dat er vervolgens een gevecht ontstond. "Het was nog steeds een grote groep jongeren, de meeste waren dronken. Zo'n 28 agenten waren er ook, die geweld hebben moeten gebruiken."

"Leraren hebben een relatie opgebouwd met hun leerlingen en dan zien ze dit soort wangedrag. Velen zijn er verdrietig over en stomverbaasd"

JAN ADELS, RECTOR WILLEM DE ZWIJGER COLLEGE

De politie bevestigt dat. Volgens een woordvoerder ging het om een grote groep jongeren, waarvan een aantal alcohol op hadden en weigerden te vertrekken. Daarop besloten agenten om hun wapenstok te gebruiken, om de jongeren in beweging te krijgen. Een aantal jongeren zijn ook opgepakt omdat ze agenten beledigd hadden. Hoeveel kon de politie nog niet zeggen, maar het gaat zeker om twee personen.

Besmettingen

Ook is rector Jan Adels verbaasd over het negeren van alle coronaregels door de leerlingen. "Dat komt er nog bij. Bij al dat gefeest werden alle regels ernstig overtreden, opmerkelijk genoeg is daar eigenlijk geen aandacht voor. Er zijn een hoop ouders en leerlingen die daar ook zorgen over hebben, maar het is ook best wel teleurstellend hoe sommige leerlingen daar mee om gaan."

Begin vorige maand bleek dat op zowel het Willem de Zwijger College en het Sint Vituscollege tientallen leerlingen besmet zijn geraakt met het coronavirus, mogelijk na losbandige feestjes in de vakantieperiode.

Aangifte

Rector Jan Adels zegt dat de school de komende dagen in kaart gaat brengen welke vervolgstappen er gaan komen. "Ik ben nu bezig om te kijken wat er is gebeurd en wie wat heeft gedaan. Begin volgende week wil ik gepaste maatregelen nemen als leerlingen zich hebben misdragen." Hij sluit daarbij aangifte bij de politie niet uit. "Als ik hoor dat mensen fysiek zijn aangevallen, denk ik dat dat een serieuze mogelijkheid is."

Dat laatste maakt medewerkers van de school vooral verdrietig, zegt Adels. "Wij hebben die leerling jarenlang meegemaakt. Leraren hebben een relatie opgebouwd met hun leerlingen en dan zien ze dit soort wangedrag. Velen zijn er verdrietig over en stomverbaasd."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]