Start van hoofdcontent

ZANDVOORT

nl

Coronacrisis vooral grote klap voor Zandvoort: armoede neemt toe

26 maart 2021, 07.00 uur · Aangepast 31 maart 2021, 13.29 uur · Door Marieke Pijlman

De coronapandemie laat flinke sporen achter in Zandvoort. Doordat het toerisme praktisch stil is komen te liggen, zijn veel mensen hun baan verloren. Het aantal ww-aanvragen in de regio bleek in december 2020 met 47 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder en ligt daarmee zo'n 10 procent hoger dan het Noord-Hollandse gemiddelde, blijkt uit de corona-impact-monitor

"Ik zag die stijging wel aankomen, maar ik schrik wel van zo'n hoog percentage", zegt wethouder Gert-Jan Bluijs over de cijfers. De toerismesector kreeg vorig jaar tijdens de eerste coronagolf al een flinke klap, maar krabbelde snel weer op aan het begin van de zomer. Alle hotels en pensions werden weer geboekt, toen corona even naar de achtergrond verdween.

Maar toen corona weer opspeelde afgelopen najaar, bleef het rustig in het dorp. En dat bleek de nekslag voor de toeristische sector. "De horeca in Zandvoort ligt gewoon stil", vertelt wethouder Bluijs. "En daarin zijn relatief heel veel mensen werkzaam en dat verklaart ook de stijging van 47 procent en waarom dit hoger ligt dan het gemiddelde in Noord-Holland." 

Voedsel en kledinghulp

Dat steeds meer mensen het financieel moeilijk hebben in Zandvoort, merkt ook Kim van Schaik, initiatiefnemer van Prakkie & More Zandvoort. Ze startte anderhalf jaar geleden met haar Facebookgroep om voedselverspilling tegen te gaan in het dorp door eten met elkaar te delen.

Dat groeide uit tot een mini-voedselbank en kleding- en spullenbank. "Het aantal mensen dat gebruikmaakt van mijn supermarktje is verdubbeld. Eerst hielp ik zo'n dertig gezinnen en dat zijn er nu bijna zeventig." Voor gratis kleding van de kledingbank is het aantal aanmeldingen bijna niet bij te houden. 

"Alleen al in de afgelopen dagen heb ik zestig aanmeldingen gekregen voor kleding"

Kim van Schaik Prakkie & More Zandvoort

Inmiddels is Kim verhuisd naar een groter pand met de kleding- en spullenbank, omdat ze het niet allemaal meer kwijt kon. "Ik hoop dat we hier voorlopig even kunnen blijven, zodat we veel mensen kunnen helpen de komende tijd." 

Steunfonds

De gemeente Zandvoort heeft acht miljoen euro uitgetrokken om Zandvoort uit de coronacrisis te trekken. Een deel hiervan is al uitgegeven en een deel staat nog gereserveerd voor ondernemers en burgers. "We gebruiken het geld om ondernemers te ondersteunen en daarnaast de zorg, het welzijnsgebeuren en ook voor de ondersteuning van de voedselbank", aldus wethouder Bluijs. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]