Ga naar Content
Haarlem

Gratis winkeltje in opslagruimte voor Zandvoortse minima: "Dit is hard nodig"

27 september 2020, 09.00 uur · Aangepast 27 september 2020, 13.27 uur
Door: Redactie · Foto: NH

ZANDVOORT -Kim van Schaik en Jacqueline Hartog zijn druk met de laatste voorbereidingen voor hun gratis mini-winkeltje. Vanaf maandag gaat deze open voor mensen die niet genoeg geld hebben om alle boodschappen zelf te betalen. En dat is volgens Kim hard nodig. "Het zijn mensen die vaak net een paar euro te veel verdienen om voor de voedselbank in aanmerking te komen, maar niet genoeg hebben om boodschappen te kopen. "

Kim en Jacqueline richten een opslagruimte in als winkeltje, een soort mini-voedselbank - NH Nieuws

In een opslagruimte onder een appartementencomplex in Zandvoort zetten Jacqueline en Kim de laatste stellingkasten in elkaar, om zo alle levensmiddelen en toiletartikelen te kunnen ordenen. De locatie is geheim, omdat er nog altijd veel schaamte is bij mensen die in armoede leven. "Als iemand bij mij aanklopt, dan krijgen ze een hele vragenlijst en dan moeten ze echt met de billen bloot", vertelt Kim. "Ik wil weten waarom ze in de problemen zitten en hoe lang ze denken mijn hulp nodig te hebben. Als ik zeker weet dat ze echt serieuze problemen hebben, dan kunnen ze op een afgesproken tijdstip alleen boodschappen komen doen bij ons. Er staat hier ook geen rij voor de deur, dit is anoniem."

Armoede

Kim nam vorig jaar december al het initiatief voor het winkeltje, maar door corona kwam dit stil te liggen. Toen startte ze met "Prakkie eten over in Zandvoort eo", een initiatief tegen voedselverspilling, maar ook een service voor mensen die zelf niet in staat zijn om te koken. Zelf kookte Kim avond aan avond voor meerdere mensen en kwam er zo achter dat er veel armoede is. 

"Er gaan nog steeds kinderen naar school zonder ontbijt omdat er gewoon niks in huis is"

Kim van Schaik, initiatiefnemer gratis mini-winkeltje

Daarom besloot ze het gratis winkeltje op te richten, een soort mini-voedselbank. Verschillende mensen in Zandvoort, maar ook Heemstedenaren en Haarlemmers, hebben zich aangemeld om te helpen bij het inzamelen van producten. 

"We krijgen tassen vol met eten, echt ongelofelijk. Maar of iemand nou met twee potjes aankomt of met drie tassen vol. Ik ben ze even dankbaar!"

Loods of garage gezocht

Kim wil de mensen die bij haar komen niet alleen helpen met het vullen van boodschappentassen. Ze probeert ze ook verder op weg te helpen met psychische hulp, of bij het vinden van een baan. "Ik ben er voor ze, het stopt niet bij de boodschappen. Maar ik wil wel kijken waar de problemen vandaan komen en helpen om deze op te lossen."

Kim is ook op zoek naar een ruimte waar ze een soort kledingbank kan beginnen. Ze heeft zakken vol met kleding liggen, maar geen ruimte om het uit te zoeken of het uit te stallen. "Als iemand iets weet waar we terechtkunnen, dan ben ik echt blij. Het zou zo fijn zijn als mensen ook kleding voor hun kinderen kunnen komen uitzoeken. "

Mensen die de hulp van Jacqueline en Kim goed kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden via de Facebook-groep 'Prakkie eten over in Zandvoort eo'. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]