Ga naar Content

Inspectiedienst eist verbeterplan van Jeugdzorginstelling Bakkum

BAKKUM - De Inspectiedienst Gezondheidszorg en Jeugd is nog niet tevreden over de JeugdzorgPlus instelling Antonius. Het verlangt op drie van de dertien controle-aspecten nog verbeteringen van Horizon Jeugdzorg, blijkt uit een rapport dat is opgesteld na een inspectie in november. 

Foto: NH Nieuws

JeugdzorgPlus-locaties in Nederland zijn extra onder de loep genomen na zorgwekkende signalen, meldt mediapartner Alkmaar Centraal. 

Vorig jaar bleek de veiligheid nog in gebreke, met als tragisch dieptepunt de steekpartij in de nacht van 16 op 17 juni in Castricum, waarbij vijf cliënten betrokken waren. Een 18-jarige inwoner raakte zwaargewond. Horizon installeerde daarna tralies en extra sloten.

Lees ook

Jongeren waren tijdens de inspectie niet bepaald te spreken over het Antonius, valt te lezen in het rapport.

Weinig stimulans 

Een aantal van hen vertelde dat er soms diverse maanden op zorg moet worden gewacht of op onderwijs buiten de instelling. Ook zouden ze op de interne school te weinig leren. Daarnaast zou er in hun vrije tijd te weinig prikkeling zijn, omdat de jongeren vooral televisie keken en computer- en bordspellen speelden.

Bovendien troffen de inspecteurs gebreken wat betreft hygiëne, scholing van het personeel en waren ze niet blij met de tralies en extra sloten als maatregelen.

Verbeterplan

De inspectiedienst verlangt een verbeterplan voor een reeks punten: aantoonbaar geschoold personeel, de toepassing van (andere) vrijheidsbeperkende maatregelen, het ervoor zorgen dat de jongeren verder een zo normaal mogelijk leven leiden, tijdige inzet van hulp, actueel inzicht in de veiligheid van de cliënten en tot slot een schone, passende en veilige leefomgeving.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]