Ga naar Content

Tata Steel bevestigt: zwarte sneeuw was onze fout, kolenberg was niet goed afgedekt

IJMUIDEN - Tata Steel bevestigt dat de zwarte sneeuw, die afgelopen weekend te zien was op foto's van de omgeving van het bedrijf, zwart kon worden door een fout van het bedrijf. Om bij harde wind verwaaiing van kolengruis te voorkomen, dekt het bedrijf kolenbergen doorgaans af, maar dat is vorige week bij een van de kolenbergen niet helemaal goed gegaan.

Foto: Frisse Wind Nu

"We dekken de kolenbergen altijd af met pulp", laat woordvoerder Ariane Volz aan NH Nieuws weten. Ook vorige week is dat gebeurd, vertelt ze. "We wisten dat het ging waaien, en hebben daarom maatregelen genomen."

Die maatregelen bestaan uit het toedekken van de kolenbergen met een laag papierpulp, legt ze uit. "Maar bij een van die kolenbergen is die laag niet goed aangebracht, die laag was niet volledig dekkend."

Dat het kolengruis daardoor alsnog is verwaaid, noemt de woordvoerder 'heel vervelend'. "We zijn het nu aan het opruimen." Hoewel de sneeuw inmiddels is gesmolten, is er in het betreffende gebied wel een zwarte laag achtergebleven, die het bedrijf nu schoonmaakt.

De foto's van de zwarte sneeuw kwamen in het nieuws dankzij de stichting Frisse Wind Nu, een milieugroepering die zich heeft aangesloten bij de zaak die advocaat Benedicte Ficq tegen de staalgigant aanspant.

Lees ook

Nadat de foto's in de openbaarheid waren gekomen, zei Ficq te verwachten dat de beelden van de zwarte sneeuw meer particulieren en organisaties zou aanzetten om ook aangifte te doen.

Afgelopen maandag stond de teller al op meer dan 500 aangiftes, die door Ficq worden gebundeld en waarmee ze het Openbaar Ministerie op korte termijn hoopt te overtuigen een strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel te starten.

Dwangsom

Naar aanleiding van de beelden meldde de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNKZ) afgelopen maandag een feitenonderzoek te zijn gestart. De dienst had het bedrijf opgedragen om binnen een week met antwoorden te komen. 

"Ondanks onze attendering richting Tata begin deze maand en onze verwachting dat Tata Steel alle denkbare maatregelen zou treffen om ervoor te zorgen dat er geen stofemissie plaatsvindt, zijn de getroffen maatregelen niet afdoende gebleken. Dit blijkt nu uit foto’s met zwarte sneeuw rond het terrein van Tata Steel", zei woordvoerder Annemieke Bots tegen NH Nieuws. 

Ze voegde daaraan toe dat er mogelijk een handhavingstraject wordt opgestart dat tot een nieuwe last onder dwangsom kan leiden. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]