Ga naar Content

Aangifte tegen Tata Steel om 'moedwillig schaden gezondheid mens en dier'

IJMUIDEN - Advocaat Bénédicte Ficq gaat namens verschillende bewoners- en milieuorganisaties aangifte doen tegen Tata Steel. Ze hoopt het Openbaar Ministerie te overtuigen een strafrechtelijk onderzoek naar de staalfabriek te starten, omdat de fabriek 'de gezondheid van mens en dier moedwillig schaadt'. 

Tata Steel bij IJmuiden in de nacht - Foto: Adobe Stock

"Het is niet mijn doel om Tata Steel achter de tralies te krijgen", zegt Ficq in een reactie tegen NH Nieuws, "maar wel dat door de strafrechter wordt bevestigd dat het crimineel is wat Tata doet." 

Ze vervolgt: "Ik hoop dat ik met mijn strafrechtelijke kennis en de feiten die ik verzamel het OM kan overtuigen van vervolging voor het opzettelijk vervuilen van omgeving voor de mensen die daar wonen."

Frisse Wind

Frisse Wind.nu, één van de stichtingen namens wie Ficq de aangifte doet, schrijft op haar website dat ze 'alle hoop op een bestuursrechtelijke oplossing is verloren en daarom een beroep doen op het enige recht dat nog niet is ingezet: het strafrecht." Een andere club die zich inmiddels achter Ficqs aangifte heeft geschaard is de Stichting Duinbehoud.

"Als aangevers hebben we één ding gemeen", schrijft Frisse Wind op haar site. "We zijn belanghebbende en maken ons grote zorgen over het effect van de uitstoot op onze omgeving en onze gezondheid."

'Onorthodoxe stappen'

Onlangs sprak NH Nieuws in Wijk aan Zee met de Frisse Wind.nu. Secretaris Sanne Walvisch zei toen 'dat er steviger, strakker en urgenter moet worden opgetreden tegen Tata Steel'. De petitie was op dat moment al 450 keer ondertekend, maar Walvisch kondigde alvast 'onorthodoxe' stappen aan. 

Stichting Frisse Wind Nu - NH Nieuws

Hoewel Tata Steel vorig jaar aankondigde 300 miljoen in een schonere fabriek te gaan investeren, putten Walvisch en co daar weinig moed uit. "Vooropgesteld is het goed nieuws dat ze significant iets gaan doen aan stikstof voor de pelletsfabriek [...] maar er zit geen tijdspad aan. We weten niet wanneer het iets oplevert en wat het precies oplevert", zei ze voor de camera van NH Nieuws. 

Onafhankelijk onderzoek

Ondanks programma's van Tata Steel zelf en de provincie Noord-Holland is de stichting de hoop op verbetering langs de bestuursrechtelijke weg verloren, schrijft ze. Een soortgelijke conclusie trok de Randstedelijke Rekenkamer onlangs. Buren voelen zich onvoldoende serieus genomen, stelde de rekenkamer in een onafhankelijk onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Holland. 

Bovendien schiet de Omgevingsdienst tekort in de vergunningverlening en het toezicht op Tata Steel, net als in de handhaving. De stok waarmee de Omgevingsdienst Tata Steel op de vingers slaat, doet simpelweg te weinig pijn.

Hoewel het bedrijf en slakverwerker Harsco (op hetzelfde terrein) geregeld dwangsommen kregen opgelegd voor het overschrijden van uitstootnormen, leek het bedrijf daar nauwelijks van onder de indruk. Omdat de Omgevingsdienst in het juridische steekspel geen vuist lijkt te kunnen maken, adviseert de Rekenkamer een sterkere rol voor Den Haag. 

"Het Rijk moet zijn verantwoordelijkheid nemen, en niet de bal terugleggen naar de provincie", aldus Rekenkamer-voorzitter Hoenderdos.

Gebundelde aangifte

Ficqs daadwerkelijke aangifte volgt over enkele weken, omdat ze eerst andere belanghebbenden de kans wil geven zich bij de aangifte aan te sluiten. 

"De aangifte en het dossier worden op dit moment voorbereid en zullen naar verwachting eind februari bij het Openbaar Ministerie worden ingeleverd. We rekenen erop dat de officier van justitie op basis hiervan een onderzoek start en beide bedrijven én hun leidinggevenden strafrechtelijk gaat vervolgen", aldus de stichting Frisse Wind. 

Reactie Tata Steel

"We hebben in de media het bericht gelezen over het voornemen om aangifte te doen tegen Tata Steel. We streven er naar om de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving tot een minimum te beperken en investeren daarin honderden miljoenen euro’s. Wij handelen naar eer en geweten. Wij hechten er waarde aan om altijd in gesprek te gaan met de omgeving en nemen de zorgen van onze buren zeer serieus."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]