Ga naar Content

Knuffels, mondkapjes en sneeuw: zo beleefden juffen en meesters de eerste schooldag

NOORD-HOLLAND - Heel wat basisscholen begonnen vanwege het slechte weer niet gisteren maar vandaag aan hun eerste lesdag na de lockdown. En daar keek eigenlijk iedereen naar uit. De ouders, de juffen en meesters en natuurlijk ook de kinderen. "Ze vlogen vanmorgen op mij af voor een knuffel", vertelt juf Britt Dodeman. 

juf Britt, meester Evert en juf Femke - Foto: Eigen foto's

Juf Britt (22) staat voor groep 2/3 op basisschool de Verrekijker in Den Helder. Ze vertelt dat ze ontzettend had uitgekeken naar de eerste dag waarop de kinderen na zeven weken thuiszitten weer naar school mochten. "Ik heb echt genoten vandaag, maar ik was ook echt wel een beetje zenuwachtig. Je weet niet hoe ze gaan reageren op alle coronamaatregelen. Zo moeten ze hun handen wassen, jassen en tassen mee de klas in nemen, noem maar op. Gelukkig is het allemaal goed gegaan."

Juf Britt mocht vandaag weer les geven in Den Helder - Foto: Privé foto

De verwachting was niet dat ze afstand kon houden tot de kleine kinderen uit haar groep. "Sommige kwamen echt op mij afgerend vanmorgen. Ik hou ze ook niet tegen want ik ben hartstikke blij om ze weer te zien. Ik geef ze een knuffel en beetje liefde en het gevoel dat ze welkom zijn. Op groepen met oudere kinderen is afstand houden wel te doen, maar met de kleintjes echt niet." 

Juf Britt kijkt terug op een hele geslaagde eerste dag na weken van thuiswerken. "We hebben elkaar wel online gezien en wat kleine opdrachtjes gedaan, maar dat kan je hooguit 20 minuten achter elkaar doen. Dan zijn ze het wel zat." Haar focus ligt de komende week niet op hard werken om eventuele 'achterstanden' in te halen. "We gaan eerst even acclimatiseren. Lekker genieten van elkaar en van het feit dat we weer naar school mogen." En dat laatste hebben ze vandaag volop gedaan, onder andere met een memorabel sneeuwballengevecht op het schoolplein. 

Meester Evert is blij dat hij weer naar school kan - Foto: Privé archief

Evert Heintz (45) woont in Heemskerk en geeft op basisschool De Windroos in Mijdrecht les aan groep 5 en groep 7. "We hebben het de afgelopen tijd echt samen gedaan: leerkrachten, kinderen en ouders. Het online werken ging goed. We hebben wel gekeken naar wat het beste was voor het kind. De focus lag op de belangrijkste vakken. Het is ook tof om te zien hoe snel de kinderen met het online werken uit de voeten kunnen. Als een kind straks bijvoorbeeld door corona thuis zit, dan kunnen ze online gewoon met de hoofdvakken blijven meedoen."

Het lesgeven in de klas beviel Evert vandaag erg goed. "Superleuk om iedereen te zien en dat in een fantastische ambiance met overal sneeuw. Een sneeuwballengevecht, enthousiaste kinderen; de sfeer zit er goed in. Verder hebben we gezegd dat de leerkrachten zelf moeten weten hoe ze omgaan met de anderhalve meter afstand. Ik ben bijvoorbeeld zelf niet zo bang voor mijn gezondheid en ik vind het ook heel lastig om op zo'n afstand iets uit te kunnen leggen. Als andere docenten een andere grens hebben en dat aangeven, dan respecteren we dat."

Juf Femke Beers - Foto: Privé archief

Op het speciaal basisonderwijs het Spectrum in Amsterdam Oost geeft juf Femke Beers les aan groep 3. Ze gaat erg positief om met alle onderwijsperikelen in coronatijd. "Het viel mij niet tegen hoe het met het online onderwijs ging." Haar grootste ergernis was wellicht de haperende apparatuur of wifi-verbindingen die uitvielen. "De kinderen hebben een korte spanningsboog. Als je dan de hele tijd moet wachten voordat je je bord kan delen met de klas...dat vond ik echt killing."

Weerstand tegen de regels

Juf Femke noemt het maatregelenpakket op de scholen fors en erkent dat er binnen haar school ook best veel weerstand tegen was. "Al met al volgen wij de regels wel op, alleen kiezen de juffen ervoor om op sommige onderdelen iets soepeler te zijn dan de overheid voorschrijft." Zo houdt ze zelf ook geen afstand tot haar groep 3 kinderen. "Nee, dat is niet te doen. Ze komen voor een knuffel en bij de hulpronde kijk ik over hun schouder mee voor een tip of een top. Dat kan echt niet op afstand, dan zou ik een verrekijker mee moeten nemen", grapt ze. 

Het weerzien met de klas vandaag vond ze heel fijn. "Ik kreeg tekeningen met teksten zoals 'juf ik heb je gemist'. De kinderen hebben ook veel met elkaar gepraat en we zullen de komende tijd wel weer flink op regels hameren, want die zijn wel naar beneden gezakt."

"Ik wil dat al mijn 46 leerkrachten zich veilig voelen om voor de klas te staan"

irene valks, adjunct-directeur basisschool

Irene Valks (43) is adjunct-directeur op de Jan Hekmanschool in Ouderkerk aan de Amstel. Ook zij vond het heel fijn om de kinderen vandaag weer te mogen ontvangen. Dat leverde vanmorgen direct een grappige situaties op. "Vooral de kinderen van groep 7/8 die kwamen helemaal ingepakt met muts, sjaal en mondkapje op de school in. Daardoor herkenden we elkaar bijna niet", lacht ze.

Het dragen van mondkapjes voor leerlingen in de bovenbouw is één van de coronaregels die op deze school zijn ingevoerd. "Ook ouders dragen rondom de school mondkapjes en de leerkrachten zetten er een op als ze zich verplaatsen." Irene wil dat al haar 46 leerkrachten zich veilig voelen om les te geven. "Ik zei: wat er ook nodig is, we gaan het regelen. We hebben daarom bij sommige bureaus plexiglas opgehangen en er zijn docenten die voor een kleinere groep lesgeven."

Pauze in vakken

Voor de kinderen is ook de pauzetijd anders ingevuld. "Het schoolplein is in vakken verdeeld zodat de kinderen uit verschillende klassen niet met elkaar mengen", vertelt de adjunct-directeur. "Het ene pauzevak is leuker dan het andere, dus we moeten wat rouleren. De ene dag spelen ze bijvoorbeeld in een vak met het speelbos, de andere dag in het vak met het pannaveld. Het is voor iedereen wennen, maar we zijn blij dat de scholen weer open zijn."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.