Ga naar Content

Hèhè, ze mogen weer naar school! "Écht een feestdag"

AMSTERDAM - Koning Winter zorgde voor een dag vertraging maar vandaag mochten basisschoolleerlingen toch echt weer naar de klas. Daarmee komt een eind aan de  tweede periode van thuisonderwijs en onderwijs op afstand. Het zorgt voor blije leerlingen, maar onder ouders is de blijdschap zo mogelijk nog groter. Met de heropening van de basisscholen zijn ze verlost van hun onderwijstaken.

Ouders en kinderen blij; eindelijk weer naar school - NH Nieuws

"Het is écht een feestdag", verzucht Anna Willmer uit de Watergraafsmeer. Anna is de  thuiswerkende moeder van Kaja, Noa en Jesse en startte in december al een petitie met als inzet heropening van bassischolen op 4 januari.

De petitie werd ruim 23 duizend keer ondertekend en aangeboden aan Tweede Kamerleden maar bleef verder zonder resultaat. Pas vandaag gaat de deur van de Frankendaelschool, waar haar kinderen les volgen, weer open. "Ik heb er heel erg naar uitgekeken", zegt Willmer. "Voor mij betekent het eindelijk weer een beetje rust, vooral voor mezelf."

Winterweer zorgt voor uitstel

Alle ouders keken uit naar eindelijk weer een beetje rust in de tent. Groot was dan ook de  teleurstelling toen zondagavond het bericht kwam dat de heropening in verband met het barre weer een dag was uitgesteld. "Ik schrok ervan hoeveel ik daarvan baalde", geeft Willmer toe. Des te groter is de blijdschap nu het er, een dag later wel van komt.

Het regime op school baart haar geen zorgen. Tijdens de eerste lockdown waren er al maatregelen en die zijn nog steeds van kracht, vertelt Anna. En de mondkapjesplicht voor de groepen zeven en acht raakt haar niet, omdat haar kinderen niet in die groepen zitten. 

Naschoolse opvang nog dicht

Omdat ook de school tijd nodig had zich voor te bereiden is het startmoment van de dag een uurtje verplaatst, van half negen naar half tien. Om kwart over negen vertrekt de uitgelaten karavaan met schooltassen en broodtrommels en een slee richting school.

Artikel gaat door onder de afbeelding

Kinderen Anna Willmer gaan met de slee naar school - Foto: NH Nieuws
Voor Anna begint daarna de eerste 'rustige' thuiswerkdag in bijna twee maanden. Al is het eigenlijk een halve thuiswerkdag: omdat de naschoolse opvang nog steeds gesloten is, zijn de kinderen om 14.00 uur weer thuis. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]