Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Deel basisscholen morgen niet open vanwege winters weer: "Pure overmacht"

7 februari 2021, 16.54 uur · Aangepast 7 februari 2021, 20.59 uur · Door Christian Olijve

NOORD-HOLLAND - Op de eerste dag dat basisscholen eindelijk weer open mogen, houdt een deel alsnog de deuren gesloten. Niet het coronavirus, maar het winterse weer zorgt er ditmaal voor dat leerlingen en docenten thuis moeten blijven.

archieffoto - Foto: NH Nieuws

"We doen dit echt voor de veiligheid van de docenten en de leerlingen", vertelt Noor van Doesburg van Opspoor, een koepelorganisatie van basisscholen in Waterland. 

"Als we morgen een keuze zouden maken, dan was het te laat geweest. We willen de bewegingen naar school voorkomen. We betreuren het natuurlijk enorm. We hebben een brief opgesteld en die naar de verschillende directeuren gestuurd. Die sturen het weer door naar de ouders."

Ook de basisscholen van Zaan Primair, Agora hebben aangegeven dicht te blijven. "We krijgen te veel berichten van leerkrachten die niet kunnen komen door het weer", laat Rien Spies van het Agora-schoolbestuur weten.

Geen juf of meester

De koepelorganisaties willen voorkomen dat kinderen naar school komen en er geen juf of meester aanwezig is. Ze gaan daarom nog een dag extra door met afstandsonderwijs. 

Een deel van de basisscholen in Amsterdam houdt morgen de deuren gesloten. Onder meer de scholen verbonden aan de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam blijven gesloten. Basisscholenkoepel Innoord houdt morgen alle zestien scholen dicht vanwege het winterweer, zo meldt de NOS.

In Hoofddorp blijft in ieder geval Montessorischool Floriande gesloten.

"Leraren zijn afhankelijk van het openbaar vervoer en de dienstregeling voor morgen is niet optimaal"

Ad veen, PO-Raad

Ad Veen van de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO-Raad) noemt het jammer dat een deel van de scholen gesloten blijft. "Het is pure overmacht. Vooral in grote steden blijven scholen dicht. Leraren zijn afhankelijk van het openbaar vervoer en de dienstregeling voor morgen is niet optimaal."

Dinsdag mogelijk wel open 

Of de scholen dinsdag ook gesloten blijven is nog niet zeker. "Dat beslissen we morgen rond 12.00 uur", aldus Van Doesburg. Bij Agora en Zaan Primair wordt morgen rond 14.00 uur een keuze gemaakt. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]