Ga naar Content

Jongeren sturen brandbrief naar Rutte: "Jeugd net zo belangrijk als economie"

ALKMAAR - Experts slaan alarm om de gevolgen van de coronacrisis en de avondklok voor jongeren. Depressies, burn-outs en suïcidale gedachten liggen op de loer. Jongeren, Jeugdzorg, hulpverleners en wethouders roepen de Tweede Kamer in een brandbrief om een actiegericht deltaplan. "De jeugd voelt al bijna een jaar de belemmering in hun jonge leven, hun welzijn, groei en ontwikkeling."

Foto: AT5

De afgelopen periode hebben jongeren, deskundigen en wethouders op diverse manieren aandacht gevraagd voor de impact van de crisis op de jeugd. "Er zijn meer signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling en een toename van suïcide-pogingen", vertelt wethouder Jeugd Elly Konijn, een van de ondertekenaars.

De overheid ondersteunt het bedrijfsleven met forse steunpakketten, maar er is veel te weinig aandacht voor het welzijn en welbevinden van jongeren, schrijven de ondertekenaars. "En met de groeiende hulpkreten van kinderen die buiten beeld raken van scholen en hulpverlening wordt de urgentie om op te treden alleen maar groter."

Perspectief 

Binnen vier maanden moet er dan ook een plan van aanpak voor de jeugd op tafel liggen, die jongeren weer perspectief moet geven. Het rijk moet daarin het initiatief nemen. "Het actieplan moet vervolgens met gemeenten, deskundigen, hulpverleners worden opgesteld. Daar gaan we samen met jongeren aan werken."

Gemeenten krijgen tot 3 februari de tijd om zich aan te sluiten. Naast de gemeente Alkmaar hebben ook Barendrecht, Zutphen, Harlingen en Heerenveen een handtekening gezet. "Wij gaan er vanuit dat deze brandbrief breed ondertekend zal worden", aldus de wethouder.

Brede steun

De brief wordt binnenkort naar het demissionaire kabinet gestuurd. Het is een initiatief van de Barendrechtse jeugdwethouder Reshma Roopram (PvdA).  De oproep krijgt onder meer ondersteuning van verschillende gemeenten, Jeugdzorg Nederland en Sociaal Werk Nederland.

Uit 't zicht

Vorige maand sprak NH Nieuws met experts uit de jeugdzorg over de effecten van de scholensluiting op jongeren en kinderen. Er zijn daar ernstige zorgen over, omdat veel problemen uit het zicht blijven, gezien leraren hun leerlingen fysiek niet zien.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]