Ga naar Content

Actiegroep Wieringermeer kondigt nieuwe acties aan tegen komst datacentra

HOLLANDS KROON - De werkgroep Red de Wieringermeer kondigt nieuwe acties aan tegen de plannen voor de bouw van vijf nieuwe datacentra bij Agriport in Hollands Kroon. Volgens omwonenden zijn de datacentra 'energieslurpende en lelijke gebouwen'. "Het landelijke open polderlandschap dreigt voorgoed ten onder te gaan. Dat is niet wat wij willen en ook niet volgens de afspraken."

Foto: NH Nieuws

Agriport heeft twee datacentra die al volop draaien. Eén van Google en één van Microsoft.  Laatstgenoemde is momenteel bezig met de bouw van een derde datacentrum.  Hoewel alles wat je opslaat aan video's, foto's of e-mail niet had gekund zonder deze centra, is er veel kritiek.

"Het is genoeg", zegt Muriël van Nieuwenhuizen van de actiegroep Data non Grata.  Ze startten eerder al een petitie die nu ruim 2.500 keer ondertekend is. Maar dat is niet het enige tegengeluid. Actiegroep Red de Wieringermeer brengt sinds kort de 'Red de Wieringermeerbode' uit, over de ontwikkelingen rondom de datacentra. 

Protestbord

"We gaan een protestbord langs de A7 zetten om dit nog eens extra onder de aandacht te brengen", vertelt Tom Steen van werkgroep. "Het wordt een bord van 7 bij 2 meter. En ook gaan we alle huishoudens in de Wieringermeer, in de vier kernen, voorzien van een flyer. Wij willen de bewoners in de gemeente Hollands Kroon kritisch informeren over de explosieve ontwikkelingen in het Agriport A7 gebied." 

Plannen Hollands Kroon

Actievoerders roeren zich, omdat de gemeente Hollands Kroon zich zal gaan buigen over de komst van nog vijf datacentra. Daarmee is een oppervlakte van 340 voetbalvelden gemoeid. Een grote verandering van het landschap, maar volgens de gemeente ook een impuls voor de regio. "Het geeft de lokale en regionale economie een impuls en zorgt voor een bredere economische basis", laat de gemeente Hollands Kroon in een reactie weten. "Denk aan werkgelegenheid en bestedingen bij lokale of regionale ondernemers. We zijn in gesprek met de bedrijven om het maatschappelijk rendement, zoals werkgelegenheid, opleidingen, investeringen in duurzame energie en besparing beter over het voetlicht te brengen." 

Eerste Microsoft datacenter op Agriport A7 - Foto: NH Nieuws

De bewoners zijn fel tegen het bouwen, ook vanwege de volgens hen eerdere belofte dat de westkant van de A7 niet bebouwd zou gaan worden. "Die zou open blijven. Nu blijkt dat dat niet waar is ", aldus Tom Steen van Red de Wieringermeer. Wat vooral steekt, is dat het om landbouwgrond gaat. "Er is zoveel bedrijfsterrein waar je dit kwijt zou kunnen. En dat wordt niet gedaan, er wordt nieuw ontwikkeld op basis van agrarische gronden."

Afgelopen najaar lag de zienswijze voor het nieuwe gebied ter grootte van honderd voetbalvelden ter inzage. Daar kwamen meer dan honderd bezwaren op binnen waaronder van de Provincie en de West-Friese buurgemeenten

Als reactie op de grote uitbreidingsplannen werd de petitie gestart, en die loopt nog steeds. "De grootste aanleiding voor de petitie is de vraag: 'waar stopt het?", legt actievoerder Muriël van Nieuwenhuijzen uit. "We hebben niks tegen de datacenters, want die hebben we nodig. Net als dat je garages nodig hebt om je auto naar toe te brengen, maar hier staan ook geen acht garages."  

Geen transparantie

De transparantie in het proces stuit op onbegrip van tegenstanders van de komst van datacentra. Die ontbreekt namelijk, vinden de actiegroepen en de lokale politiek. "Toen ik de vraag stelde aan het college hoe het nou zat, antwoordde de wethouder dat hij pas naar buiten mocht komen met de informatie zodra de initiatiefnemer daar toestemming voor gaf", blikt ex-VVD raadslid Lars Ruiter terug op afgelopen jaar. "Dat is de omgekeerde wereld." 

Gemeenteraadslid Lars Ruiter bij datacenter Microsoft op Agriport - Foto: NH Nieuws

'Goede buur'

De softwarereuzen zeggen op hun beurt juist veel waarde te hechten aan een goede samenwerking. "Om datacenters te ontwikkelen of operationeel te houden, volgen wij een duurzame benadering die erop gericht is om een ‘goede buur’ te zijn van de lokale gemeenschap door te luisteren naar wat zij belangrijk vinden", zo laat Microsoft weten. "Eventuele uitbreidingsplannen gaan altijd volgens de daarvoor ingerichte procedures en in afstemming met de gemeente."

Aandacht voor uiterlijk datacenters

De gemeente stelt tegenover de bezwaren dat ze er ook meer aan zullen doen om ervoor te zorgen dat de datacentra beter in de omgeving zullen passen. "Tien jaar terug hadden we geen aandacht voor uiterlijk datacenters", blikt wethouder Theo Groot terug. "Nu vinden onze inwoners het lelijk. We zijn niet horende doof en ziende blind en nemen het wel ter harte. Een nieuw datacenter komt veel verder van de weg en daarbij wordt er een grondwal gemaakt." 

De actievoerders hopen dat het komt tot een bouwstop, net als in Amsterdam en in de Haarlemmermeer en dat er pas op de plaats wordt gemaakt. De petitie met duizenden handtekeningen loopt nog, en gaat bij de gemeente overhandigd worden. Hiermee hopen tegenstanders de beslissing over de bouw, die de raad In het voorjaar zal nemen, in hun voordeel te beïnvloeden. 

Vanavond is op de website en app een special te zien over de strijd van de Wieringermeer tegen de softwaregiganten Google en Microsoft.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook