Noord-Holland

NL
V

Twee nieuwsfotografen bekogeld met stenen tijdens rellen: "Pak die camera!"

26 januari 2021, 07.56 uur · Aangepast 26 januari 2021, 11.43 uur · Door Christian Olijve

AMSTERDAM - Niet alleen de politie werd gisteravond bekogeld met stenen: ook journalisten werden doelwit van de agressie. Gisteravond kreeg een nieuwsfotograaf in Amsterdam-Oost een steen tegen haar hoofd en ook in Haarlem moest een fotograaf het ontgelden. 

Inter Visual Studio / Sam de Joode

"Mijn collega heeft een steen tegen haar hoofd gehad bij de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost", vertelt fotograaf Lorenzo Derksen van Inter Visual Studio. "Ik weet niet of die mensen erover nadenken, maar je staat puur aan de verkeerde kant."

Volgens Derksen zijn fotografen de afgelopen tijd vaker doelwit:  "Je zag twee jaar geleden al dat er veel groeperingen zoals de gele hesjes, constant zeggen dat het nieuws 'fake news' is.  Dat slaat aan bij mensen die daar niet mee bezig zijn. En nu zijn ze daar wel mee bezig", aldus Derksen. 

De fotograaf peinst er overigens niet over het werk neer te leggen. "Dat maakt het allemaal niet veel leuker, maar het moet gebeuren."

Ook in Haarlem fotograaf bekogeld

Ook nieuwsfotograaf Laurens Bosch werd gisteravond bekogeld met stenen. Hij stond in Schalkwijk in Haarlem. 

"In één van de zijstraten was een klein brandje. Ik ging erheen, maar ik had mijn camera nog in mijn tas zitten. Ik ben meteen naar een ME-bus gerend. Daar hebben ze naar mijn hoofd gekeken. Mijn oor is dik en ik heb hoofdpijn", vertelt hij aan het AD

Beveiliger geschopt

Een verslaggever van NH Nieuws die gisteravond verslag deed van de rellen in Amsterdam, deed dat met een bewaker. Hij vertelt: "De relschoppers werden onze kant opgejaagd. Een paar jongens schreeuwde 'Pak die camera!' Toen kreeg ik een trap in mijn rug", aldus de bewaker. "Ik voel hem nog wel een beetje. Maar ik ben wel wat gewend hoor."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]