Ga naar Content

Provincie geschokt na nacht met vernielingen en geweld: "Dit is om te huilen"

NOORD-HOLLAND - Vernielingen, brandstichting en geweld: op veel plekken in het land was het een onrustige nacht. In onze provincie kwam het in Haarlem en Amsterdam tot flinke confrontaties tussen relschoppers en de politie, tot verbijstering van de politiek.  

Foto: Inter Visual Studio / Sam de Joode

Bij rellen rond de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost en in Schalkwijk in Haarlem werd gisteravond zelfs de ME ingezet. Mensen gooiden daar met vuurwerk er werden tuinmeubels in brand gestoken. Een verslaggever van NH Nieuws was gisteravond te plekke en noemde de sfeer in Amsterdam-Oost grimmig. Rond 21.00 was het kruispunt vrijwel leeg, na ingrijpen van de ME.

Meerdere Amsterdamse politici hebben met verontwaardiging gereageerd op de relschoppers die gisteravond door de Indische Buurt trokken.

"Woest op de jongens die gisteren onze stad hebben gesloopt. Zondag op de Dam waren veel provincialen, maar nu onze eigen jongeren",  reageert de fractievoorzitter van D66, Reinier van Dantzig vanochtend via Twitter.

Haarlem 

In Schalkwijk in Haarlem waren ook veel mensen op de been.  Een getuige spreekt over honderden mensen. De politie heeft onder meer traangas gebruikt om de groepen te verspreiden. 

"Dit is echt om te huilen. Ik heb al m'n deuren en ramen op slot gedaan maar kon alsnog niet slapen"

Ongeruste buurtbewoner in Haarlem

Buurtbewoners in Haarlem zijn flink geschrokken van al het geweld. Een enkeling voelde zich zelfs onveilig in hun eigen huis.

"Dit is echt om te huilen. Ik ben vroeg naar bed gegaan. Ik heb al m'n deuren en ramen op slot gedaan. Maar ik kon alsnog niet slapen", vertelt aan buurtbewoner. "Het ging helemaal niet goed. Erg jammer."

En andere buurtbewoner had nachtdienst en zag de ravage toen hij weer thuiskwam van zijn werk. "Ik reed door de puinhoop heen toen ik thuiskwam. Ik vind het schandalig. Ik heb er geen woorden voor." 

Lees ook

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem heeft gereageerd op de rellen in Haarlem. Hij noemt het onacceptabel. "De gebeurtenissen vanavond waren een ernstige verstoring van de openbare orde. De coronamaatregelen zijn voor iedereen zwaar, we snakken allemaal naar meer bewegingsvrijheid", laat hij weten aan de NOS. "Maar dat geeft niemand het recht om tijdens de avondklok in groepen door de stad te trekken, brand te stichten, vuurwerk af te steken en vernielingen te plegen."

Bekijk hieronder hoe het er in Haarlem vannacht aan toe ging. Tekst gaat verder na de video

Niet alleen de politie werd gisteravond bekogeld met stenen: ook journalisten werden doelwit van de agressie. Gisteravond kregen zowel in Amsterdam-Oost als in Haarlem fotografen een steen tegen hun hoofd

Uiteindelijk zijn in Haarlem 14 mensen aangehouden.

Stad beschermen 

In Alkmaar was een groep op straat die zei de stad te willen beschermen. Het ging om leden van de Ben-side, een supporterskern van AZ.

Daarnaast hield de politie eerder op de avond vijf mensen aan voor het oproepen van rellen in onder andere Purmerend, Hoorn en Alkmaar.

Politie vastberaden

Bij agenten is de wil om op te treden tegen de relschoppers onverminderd hoog, dat zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP.

"Collega's bellen met de vraag of ze kunnen helpen. Ze zien de beelden ook en merken dat hun collega's het zwaar hebben. Ze vinden het heel vervelend maar zijn vastberaden om dit te beteugelen", vertelt Van de Kamp op NH Radio.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.