Ga naar Content

Honderden reacties op onderzoek naar gevolgen energietransitie voor Noordkop

MIDDENMEER - Windmolenparken, zonnepanelen en datacenters: het is onderdeel van de energietransitie en de vooruitgang, maar het heeft tegelijkertijd impact op de omgeving. Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zoeken uit wat omwonenden vinden van de veranderingen in de Kop van Noord-Holland. Deze week doen ze veldonderzoek.

Foto: Google Earth

De universiteit had vooraf bepaald in welk thema de studenten sociale geografie en planologie moesten duiken, de bedoeling is dat ze hiermee leren onderzoek te doen. Waar planologen zich met name bezig houden met problemen, en hoe je die definieert, richten sociale geografen zich in dit onderzoek op de ongelijkheid. Is het wenselijk wat hier gebeurt?

"Normaal gesproken zitten we een hele week in een gebied, en overnachten we daar ook. Zo waren we vorig jaar voor ons onderzoek in Ede, maar vanwege de coronacrisis konden we dat nu niet doen", legt docent Ori Rubin uit. Met Inge van der Welle begeleidt hij de studenten bij hun onderzoek. "We hebben voor dit onderwerp gekozen, omdat het een belangrijk thema is, studenten kunnen pendelen naar de regio en meerdere leerlingen hiervandaan komen."

Student Jimme van Dongen legt uit wat sociale geografie inhoudt. Tekst gaat verder onder de video.

Student legt uit wat sociale geografie inhoudt - NH Nieuws

Zo'n honderd studenten van de UvA zijn deze week in de Kop van Noord-Holland begonnen met hun onderzoek. Ze hebben daarbij een enquête opgesteld en deze verspreid in tal van Facebookgroepen. Ook zijn ze bij een aantal mensen langs de deuren gegaan met vragen.

Rubin: "We zijn benieuwd naar wat de energietransitie vraagt van het landschap in de Kop van Noord-Holland. Welke ingrepen in het landschap en het groengebruik zijn hiervoor gedaan? Ten koste van wat wordt deze energietransitie gedaan? En vooral: hoe ervaren bewoners dit? Zijn ze meegenomen in het proces, of wordt het opgelegd door de overheid?"

De studenten hebben ervaren dat het onderwerp erg leeft in de regio. Na een dag waren al ruim 300 ingevulde enquêtes binnengekomen. Toch kunnen ze naar eigen zeggen nog veel meer reacties gebruiken.

Tekst gaat verder onder de video.

Veel reacties op groot veldonderzoek van studenten UvA - NH Nieuws

Vanaf komende week worden de resultaten geanalyseerd en verwerkt. De studenten presenteren de uitkomsten op 29 januari, digitaal, in postervorm. "De poster zal bestaan uit de Kop van Noord-Holland, ieder groepje heeft een eigen gebied onderzocht wat samen de hele Noordkop vormt. Op die manier proberen we visueel in kaart te brengen waar en op welke locatie welke thema's en onderwerpen spelen", legt student Manon Fonteijn uit:

Resultaat van onderzoek wordt gepresenteerd in postervorm - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook