Ga naar Content

'Historische staking' Tata Steel gebundeld: een terugblik

VELSEN-NOORD - 'Staalstrijd 2020', zo heet het naslagwerk van de staking, die voor het eerst in 28 jaar plaatsvond op het staalbedrijf in IJmuiden. Met de estafettestaking die 24 dagen heeft geduurd, werd een massaontslag voorkomen. Tijd voor een terugblik. 

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Roel Berghuis, vakbondsbestuurder FNV Metaal, kijkt terug op een roerige tijd bij het staalbedrijf, waar hij in 2020 na 28 jaar terugkeerde. "Er was enorm veel onrust in het bedrijf. Mensen waren het gewoon helemaal zat. Het ging over hun werk, over hun hoogovens. Over hun installaties waar maar weinig budget voor is. En een enorm aantal banen stond op het spel. Waar ging het naartoe met hun bedrijf? En als je dan onzeker bent, dan komt er een bepaalde strijdbaarheid naar boven en dat hebben we gemerkt."

Met de estafettestaking werd een massaontslag voorkomen, dat onderdeel uitmaakte van het zogeheten transformatieplan dat op stapel stond. Het moest de fabrieken van Tata Steel Europe in Nederland en Wales als geheel weer winstgevend maken.

Tekst gaat verder onder de video

'Historische staking' Tata Steel gebundeld - NH Nieuws

Stakingsleider Gerrit Idema zag dat het lang tijdens de stakingsstrijd stil bleef. De directie leek onvermurwbaar. "Dat waren wel heel moeilijke momenten. Dat Roel, ik en nog een paar mensen elkaar aankeken en dachten: we moeten toch blijven uitstralen dat we er voor gaan. We hebben ook aan de deuren proberen te rammelen om iets te forceren en er een open te krijgen. De stilstanden op het bedrijf vanwege de coronacrisis hielpen ook niet mee natuurlijk. Ik ben ervan overtuigd dat we binnen enkele dagen resultaat hadden gehad als we nu zouden staken."

"Trots is niet het goede woord. Want je wilt liever niet staken. Maar we zijn wel heel erg blij met dit resultaat. Geen gedwongen ontslagen, en onder meer een verlenging van het werkgelegenheidspact tot 2026."

Tekst gaat verder onder de foto

Roel Berghuis spreekt op sportpark Rooswijk het kantoorpersoneel toe tijdens een manifesatie - Foto: NH / Dennis Mantz

Het boekje Staalstrijd 2020 wordt verspreid onder de werknemers die zich hadden ingeschreven als staker. Het gaat in totaal om zo'n duizend stuks. Het naslagwerk behelst de weergave van een historisch lange staking.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]