Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Opnieuw noodkreet vanuit de zorg: "Blijf thuis, hier in het ziekenhuis zie je waarom"

18 december 2020, 19.34 uur · Aangepast 18 december 2020, 22.18 uur · Door Anne Klijnstra

ALKMAAR - Het zorgpersoneel worstelt en wankelt door de nog altijd toenemende druk door het stijgende aantal covid-patiënten. In het Alkmaarse Noordwest Ziekenhuis merken ze dat dagelijks, en zien ook nog geen einde aan de crisis. Daar bovenop komt ook nog eens dat het aantal 'gewone' patiënten eveneens hoog is. Een dubbele druk dus, die volgens artsen en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord alleen kan afnemen als iedereen zich aan de coronaregels houdt.

"Je merkt dat het ze over de schoenen aan het lopen is." Emile Roemer, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, was vandaag op werkbezoek in het Alkmaarse ziekenhuis. "Om me te laten bijpraten over hoe het gaat, en om de mensen die hier werken een hart onder de riem te steken, want de grens is echt wel bereikt merk ik."

"Hij was echt onder de indruk van wat hier zich afspeelt", zegt internist-infectioloog Willemijn Kortmann. Zij leidde Roemer rond over de verschillende afdelingen. De arts merkt dat zij en haar collega's het steeds zwaarder hebben om zorg te verlenen. "Het is echt heel erg druk. Ik weet niet goed hoe ik het anders kan uitleggen. Het zit ons tot hier", zegt ze terwijl ze haar hand boven haar hoofd houdt.

Willemijn Kortmann - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"Die eerste golf was een hele snelle piek en ook een heel snel dal. Iedereen hier ging op adrenaline, maar toen was het op een gegeven moment ook weer rustiger. Nu is het al maanden zo. Op een gegeven moment houdt het dan wel een beetje op."

Kortmann maakt zich grote zorgen over hoe lang ze de drukte kunnen volhouden. "Ik en velen met mij zijn echt opgelucht met de strikte maatregelen, de lockdown, en we hopen ook dat mensen zich er aan gaan houden, want anders gaat het niet meer."

Tekst loopt door onder de video

Noodkreet vanuit de zorg - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Hulp Defensie

Roemer deelt de noodkreet vanuit de zorg. "Het speelt overal in de regio, van de huisartsenposten tot aan de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Van Alkmaar tot Den helder en alles er tussen in." De Veiligheidsregio NHN kijkt waar het de zorg kan ontlasten en steunen.

"We hebben daarom weer om hulp gevraagd bij Defensie." Die deelden ook tijdens de eerste golf medisch personeel met de ziekenhuizen. "De aanvraag ligt er en ze zijn er naar aan het kijken. We zijn natuurlijk niet de enige regio die daar aanklopt."

"De mensen die ik hier op de afdelingen gesproken heb zeggen ook: 'ik hoop dat de mensen begrijpen waarom die coronamaatregelen zo hard nodig zijn'. Blijf thuis. Ga elkaar niet opzoeken, ga de grenzen niet opzoeken. Want als je hier een dag hebt rondgelopen, dan weet je meteen waarom dat is."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]