Ga naar Content

Angst voor explosies na 'gerichte' supermarktaanslagen: "Vannacht in winkel geslapen"

AALSMEER - De twee explosies bij de Poolse supermarkten Biedronka, gisteren in Aalsmeer en vanmorgen in Beverwijk, hebben grote impact op ondernemers. "Ik ben doodsbang dat het bij mij ook gebeurt", zegt de eigenaar van een andere Poolse shop, aan het Aalsmeerse Molenpad tegen NH Nieuws. De gedupeerde eigenaar Mohamed Mahmoed, die meer Poolse supermarkten runt, zegt te vermoeden dat de reden van de aanslagen iets te maken heeft met concurrentie.

Één van de drie Poolse supermarkten in Aalsmeer - Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Vanmorgen kreeg hij voor de tweede dag op rij een dramatisch belletje: er was opnieuw een explosie in een van zijn zaken, ditmaal in Beverwijk. Vanmiddag trof NH Nieuws Mahmoed en zijn compagnon (en broer) bij hun verwoeste winkel aan de Ophelialaan in Aalsmeer.

Hij wilde niet veel kwijt, behalve dat hij denkt dat het gerichte aanslagen zijn. "Wij hebben gezorgd dat deze straat tot leven kwam, dus ja, concurrentie", zegt de ondernemer, die ongeveer anderhalf jaar geleden de winkel opende. Gisteren reageerde hij wel uitgebreid bij NH Nieuws. 

Concurrenten

In Aalsmeer zitten drie Poolse supermarkten: de Biedronka dus, maar ook een andere aan de Hornweg en een aan het Molenpad, allebei van andere eigenaren en ketens.

Bij de zaak in het centrum aan het Molenpad, hemelsbreed anderhalve kilometer bij Biedronka vandaan, zit de schrik er goed in. Eigenaar Mustafa (hij wil liever niet bij zijn volledige naam genoemd worden) durft zijn zaak eigenlijk niet eens meer onbeheerd te laten.

"Ik was totaal geschokt, door de explosie gisteren al, en heb vannacht tot drie uur in mijn winkel gewacht. Daarna heeft een collega het tot openingstijd vanmorgen overgenomen. Hier boven zitten woningen met kinderen. Ik moet er niet aan denken dat hier zoiets gebeurt", vertelt hij aangeslagen aan NH Nieuws. Tekst gaat door onder de foto

Het pand aan de Ophelialaan is totaal verwoest en afgezet met een hek - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

De hele dag door komen klanten zijn winkel in en speculeren over wat er gebeurd kan zijn. "Maar niemand weet het echt." Als NH Nieuws hem vraagt naar een eventuele strijd met de andere shops in Aalsmeer, ontkent hij dat die gaande is. "We zijn natuurlijk wel concurrenten, maar hebben niets op elkaar tegen", aldus Mustafa, die net als de gedupeerde Mahmoed van Koerdische afkomst is. "We hopen allemaal dat het snel wordt opgelost." Tekst gaat door onder kader.

Koerdische eigenaar 

Behalve in Beverwijk en Aalsmeer heeft Mahmoed ook zaken in Zuid-Holland, waaonder in Rijswijk, Dordrecht en Naaldwijk. Ook een aantal andere Poolse supermarkten in Noord-Holland, waaronder in Medemblik en Hoorn, is in handen van Koerden, blijkt uit een rondgang van NH Nieuws. 

 

Een Koerdische supermarkteigenaar van shops in Medemblik en Hoorn zegt niet bang te zijn. "Ik heb geen idee waarom hun dit overkomt. Zover ik weet zijn het goede mensen. Het is niet normaal wat daar is gebeurd", aldus Kosar Hikmat Hama Azis. Ze nemen geen extra veiligheidsmaatregelen. 

De eigenaar van de derde Poolse winkel in Aalsmeer, die aan de Hornweg, is niet bang dat hij het volgende slachtoffer is van een aanslag. "Ik ken die eigenaren ook verder niet en het lijkt alsof het echt gericht is op hun, dus ik maak me geen zorgen", zegt de man, ook niet van Poolse, maar Turkse afkomst. 

Vanmiddag was bij de zaak van Mahmoed aan de Ophelialaan ook een tiental politieagenten aanwezig, vanwege een melding dat er mensen zouden hebben ingebroken in de verwoeste winkel, maar er is niemand aangetroffen. 

Schade aan winkels en woningen

In de straat is de impact van de aanslag groot. Diverse winkels naast het verwoeste pand hebben ook grote schade: de kinderkledingwinkel en de hengelsportwinkel zitten onder het roet en ook de woningen recht en schuin boven de winkel zijn beschadigd. Tekst gaat door onder foto.

De politie kwam af op een melding dat er zou zijn ingebroken - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Meerdere eigenaren van Poolse supermarkten in Noord-Holland laten aan NH Nieuws weten dat ze contact hebben met de politie en dat agenten een oogje in het zeil houden

Aan NH Nieuws meldt de politie dat ze met alle scenario's rekening houden. Ze gaan uit van een verband tussen de explosies in Aalsmeer en Beverwijk. Het is niet duidelijk of er ook een verband is met de explosie in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Mahmoed, de eigenaar van de getroffen winkels in Aalsmeer en Beverwijk zegt de eigenaar van de Noord-Brabantse winkel niet te kennen: "Ik heb hem vandaag voor het eerst even kort gesproken, en we vinden het allebei heel erg wat er is gebeurd."

Biedronka is een populaire supermarktketen in Polen, met duizenden winkels. Gisteren werd al duidelijk dat Nederlandse supermarkten die dezelfde naam dragen niet per se onderdeel zijn van die keten of door dezelfde persoon worden beheerd. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]