Start van hoofdcontent

SCHOORL

nl

Schoorlse dennen vallen na jaren strijd ten prooi aan de zaag

30 november 2020, 18.00 uur · Aangepast 1 december 2020, 09.42 uur
Door Anne Klijnstra & Tom Jurriaans · Foto: NH Nieuws

SCHOORL - Na jaren van fanatieke strijd was het vandaag dan echt zo ver: de eerste tientallen dennen van het Dr. van Steijnbos in de Schoorlse Duinen zijn gekapt. Gelukkig voor de tegenstanders van de kap in een kleiner deel van het bos dan eerder gepland was, maar het doet evengoed pijn. "Ik vind het echt walgelijk", zegt Aard Mors van de Duinstichting.

Foto: NH Nieuws

Eén harvester zaagt met kennelijke eenvoud boom na boom om. In het Van Steijnbos liggen inmiddels al een flink aantal houtstapels. "We beginnen in het noorden en werken richting het zuiden", legt Boukelien Bos van Staatsbosbeheer uit.

Tekst gaat door onder de video

De bomen worden dan toch gekapt - NH Nieuws

Sinds 2016 proberen verschillende stichtingen en actiegroepen de kap van bomen in het uitgestrekte duingebied van Schoorl te voorkomen. De Duinstichting sloot uiteindelijk een compromis met de provincie. Stichting Duinbes sluit zich, na het verloren kort geding begin deze maand, aan bij dat compromis.

Beide partijen houden blijvend vinger aan de pols rondom de kap. En maken zich nog altijd zorgen over de toekomst van de andere bossen in Schoorl: "De doelstellingen van Natura2000 staan nog altijd overeind", zegt Mors. "Het Baaknol kan misschien gered zijn, maar voor het Leeuwenkuilbos en Frederiksblink is nog niets zeker."

Staatbosbeheer laat in opdracht van de Provincie Noord-Holland 0,8 procent van het totale oppervlakte aan bos kappen. Het gaat om 7,6 hectare, vergelijkbaar met 15 voetbalvelden. De dennen van het Van Steijnbos ruimen het veld omdat het als ongewenst windscherm fungeert. Hierdoor zit het het ontstaan van duingrasland en stuifduin in de weg.

Afzettingen en omleidingen

De werkzaamheden duren 6 tot 8 weken. Een ruim gebied om het Dr. van Steijnbos is afgezet en verboden gebied voor bezoekers. Wandelaars, fietsers, ruiters, mountainbikers worden omgeleid. Op de website van de Schoorlse Duinen en in het Buitencentrum is meer inforatie te vinden.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]