GROET - Staatsbosbeheer wil meer open duingebied en gaat daarom honderden bomen kappen in de omgeving van Schoorl en Groet. Inwoners zijn het er niet mee eens en inmiddels staan er meer dan 15.000 handtekeningen onder de petitie tegen het kappen in de duinen.
Strijd rondom bomen in het duingebied is niet nieuw. "Vroeger was het hier een rampengebied", vertelt Hans Egberts, een kenner van de Schoorlse duinen. "Zo werd het ook omschreven, als een woestenij." Bewoners van dat ruige gebied hadden vroeger ook al uiteenlopende ideeën over hoe het duin er uit moest zien.
Lees ook: Make-over' voor Schoorlse duinen
Een deel van de bevolking wilde het stuivende duin met de aanplant van bomen bedwingen. "Je kon hier niet leven. Want alles stoof onder, door de geweldige hoeveelheid stuifduinen, die vooral in dit gebied waren", verklaart Egbers de wens voor bos. Maar de notabelen hielden het gebied juist liever open voor de jacht.
Lees ook: Stil protest tegen bomenkap Schoorl
De voorstanders van beplanting trokken uiteindelijk aan het langste eind. Halverwege de negentiende eeuw werden de bomen geplant en rond 1900 waren grote delen van het duin bebost.
Mensen zijn nu bang dat die verworvenheid hen weer wordt afgenomen. "Je hecht aan dat stuk natuur waar je komt", zegt muzikant Bert van Baar. Hij bezingt de Schoorlse duinen en hun geschiedenis vaak in zijn liedjes.
Lees ook: Actiegroep tegen bomenkap Schoorl: "Dit is verminking"
"Het schrikbeeld is dat in het kader van al deze plannen de bossen moeten verdwijnen", vat Hans Egberts de onvrede onder de tegenstanders van de plannen van Staatsbosbeheer samen. "We weten niet wat daar voor terug komt."