Ga naar Content

Actiegroep tegen bomenkap Schoorl: "Dit is verminking"

SCHOORL - Het is een gruwel voor de leden van de actiegroep "Schoorlse bos moet blijven': de kap van bijna honderd hectare dennenbos in de Schoorlse duinen. Ze zijn daarom een petitie gestart en stappen naar de rechter.

Duizenden hebben de petitie tegen de kap van het dennenbos inmiddels getekend. Nog geen twee weken geleden ging de petitie online en vandaag stond de teller al rond de zevenduizend. Het geeft volgens de actiegroep aan dat de kap niet alleen hen, maar duidelijk ook vele anderen tegen de borst stuit.

Europese wetgeving
De geplande kap van zo'n vijftig voetbalvelden aan dennenbos komt voort uit de Europese Natura 2000 wetgeving. De provincie Noord-Holland en Staatsbosbeheer hebben de opdracht gekregen in de Schoorlse duinen de oorspronkelijke natuur deels te herstellen. Bomen die ooit geplant zijn om het zand vast te houden moeten daarom plaatsmaken voor stuifduin.

"Maar niet alle bomen gaan weg", legt boswachter Laurens Bonekamp uit. "We kappen alleen dennenbossen in de kuststrook, zodat de wind vrij spel krijgt. Het gaat hier om natuurherstel. 88 procent van het totale bos wat we hier hebben blijft gewoon staan". Uiteindelijk wordt de verhouding zand-bos fifty-fifty. "Maar dat is een proces van jaren, waarin we tussentijds controleren wat het effect is".

Pure verminking
De actiegroep slijpt intussen de messen. "Dit is pure verminking", foetert Joke Volkers. "Dat vermaledijde Natura 2000-plan. Het is al tientallen jaren oud. Inmiddels hebben we het klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat dat we juist bomen moeten planten, en hier gaan ze kappen. Dat is toch de omgekeerde wereld?"

Naast het indienen van de petitie, die naar de politiek gaat, stapt de actiegroep ook naar de rechter. "We tekenen beroep aan bij de Raad van State", zegt Wendela Smit. "We worstelen ons nu door alle rapporten en andere stukken. Niet iets wat we leuk vinden, maar we doen dit voor de volgende generatie. Die moet ook kunnen genieten van deze waardevolle natuur en schone lucht zonder fijnstof". 

Plan moet van tafel
Staatsbosbeheer wil in gesprek met de actiegroep. Maar als er alsnog gekapt wordt, zien de bezwaarmakers daar niets in. "Dit plan moet eerst van tafel", stelt Aard Mors.

Foto: NH/ Anne Klijnstra