Ga naar Content

Zelfs de wethouder lacht om 'Zeesluis IJmuiden': "Hadden 'm ook zelf kunnen verzinnen"

IJMUIDEN - De bekendmaking van de naam van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden maakt veel los. Op straat in de IJmond en op sociale media is het het gesprek van de dag. Vooral het gebrek aan creativiteit doet menig wenkbrauw fronsen.

Foto: NH Nieuws / Gemeente Velsen

De naam 'Zeesluis IJmuiden' werd vanmiddag in een promotiefilmpje officieel bekendgemaakt en is het resultaat van een prijsvraag. Uit de ruim 5.000 inzendingen werden vijf namen gekozen, waarna uiteindelijk het college van burgemeester en wethouders in Velsen de knoop doorhakte. 

Maar de reacties zijn niet mals. "Dat is origineel, dat had ik niet verwacht", lacht een IJmuidenaar, die vlakbij de nieuwe zeesluis staat, als NH Nieuws hem vraagt naar een reactie. "Hoe hebben ze dat kunnen bedenken?", vervolgt een ander. "Uit vijfduizend inz..", de man kan zijn zin niet afmaken, want hij schiet in de lach. 

Eisenpakket

Ook op sociale media gaat men 'los' op de nieuwe naam. Sinds vanmiddag is Zeesluis IJmuiden een van de meest gebruikte termen op Twitter en ook op de Facebookpagina van NH Nieuws blijven de reacties binnenstromen. Een korte peiling daar wijst uit: van de 150 ondervraagden vindt maar 17 procent de naam perfect bij de sluis passen, de rest vindt het vooral een gebrek aan creativiteit. 

Tekst gaat door onder de video.

Teleurgestelde reacties op naam nieuwe zeesluis - NH Nieuws

Dat een nieuwe naam kiezen voor de sluis lastig zou zijn, was van te voren al bekend. Zo waren er een flink aantal eisen. De naam moest internationaal te gebruiken zijn en mocht bijvoorbeeld ook niet vernoemd worden naar een nog levend persoon.

Om die reden werd de populaire suggestie 'Irma Sluis', naar de gebarentolk tijdens de corona-persconferenties van premier Rutte, al snel afgewezen. Ook 'Sluisy McSluisface' en 'De Sluizenmoeder' sneuvelden in de strijd. En dus werd het Zeesluis IJmuiden, misschien wel de meest voor de hand liggende naam. 

"We hebben er wel een klein beetje lol om gehad"

Jeroen Verwoort, wethouder

Wethouder Jeroen Verwoort, namens de gemeente Velsen 'belast' met de zeesluis, kan er inmiddels ook wel om lachen. "Dit is burgerparticipatie en die heeft af en toe een uitkomst die misschien wat zakelijker is dan je aan de voorkant verwacht", zegt hij tegenover NH Nieuws.  

Tekst gaat door onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Hoe het besluit tot de uiteindelijke naam precies kwam, wil Verwoort niet zeggen. "Ik zal niet uit het college klappen, maar we hebben er wel een klein beetje lol om gehad inderdaad. Want ja, we hadden 'm ook zelf kunnen verzinnen. Maar het mooie is: we hebben 'm niet zelf verzonnen." 

De naam 'Zeesluis IJmuiden' was in totaal vijf keer ingezonden. Degene die dat als eerste had gedaan, wordt door de gemeente uitgenodigd voor de opening van de zeesluis in - zoals het er nu naar uitziet - 2022. De andere vier inzenders krijgen een taart met daarop de nieuwe naam.

Kosten onbekend

Hoeveel de zoektocht naar de nieuwe naam voor de sluis gekost heeft, kan Verwoort niet zeggen. "Niet heel veel", liet hij vanmiddag doorschemeren op NH Radio. "Het levert IJmuiden ook veel bekendheid op. We staan nu op de wereldkaart."

Grootste ter wereld
De Zeesluis IJmuiden is op dit moment in aanbouw en wordt de grootste zeesluis ter wereld. De sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. 

Naast de Zeesluis IJmuiden kent het sluizencomplex ook nog de kleinere 'Kleine sluis', de 'Zuidersluis', de 'Middensluis' en de 'Noordersluis'.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]